Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
A jsi si jistý, že to platí? Mně se to nezdá - myslím, že půjde najít funkci 2 proměnných, která ve všech směrech má spojitý derivace až na jeden směr, ve kterém to bude vypadat jako např. absolutní hodnota. Pak se stačí s
trefit do tohoto směru...
↑ Bati:
Nejsem si jistý, že rozumím. Myslíš např. funkci
pro
,
pro
a bereš a=(0,0)? Ta ale nesplňuje podmínku o spojitosti derivace na okolí bodu a, protože derivace např. ve směru (1,1) není definovaná v žádném bodě (x,0),x≠0.(?)
↑ kryštof:
Ne, takhle by to nebylo ani spojitý. Představoval jsem si nějakej "splácnutej paraboloid", ale je možný, že nic takovýho neexistuje, byl to jen nápad. Šlo mi spíš o to, jestli sis tu větu vymyslel sám, nebo sis to někde přečetl.
kryštof napsal(a):
je spojitá na okolí bodu a, právě když
pro všechna x z toho okolí.
To není úplně správně...pokud opravdu chceš spojitost na nějakém okolí bodu a, pak musíš požadovat
pro všechna b z okolí a.
Pokud chceš pouze spojitost v bodě a, pak stačí požadovat
. Asi bude nejlepší si tohle nejdřív rozmyslet, dál jsem to nekontroloval.
PS. myslím, že nejde o tak zajímavou úlohu, abychom řešení museli skrývat :)
Edit: četl jsem dál, a zarazilo mě to, jak jsi sloučil ty 2 limity do jedný. To skoro jistě nebude správně... (nemám teď čas, abych poskytl něco konstruktivního, jen upozorňuju na zřejmé problémy)