Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,potřebovala bych pomoct s několika příklady.
1.Rotační válec s horizontální osou plove ve vodě ponořen do jedné čtvrtiny svého průměru.Jakou hustotu má jeho materiál?
2.Je dán pravoúhlý trojuhelník ABC,pravý úhel se nachází u vrcholu C.Vypočítejte poměr objemů tří těles,která vzniknou rotací tohot trojuhelníku postupně kolem každé jeho strany.
3.Určete hustotu dřevěné koule,která plove na vodě ponořená do tří pětin svého průměru.
Děkuji moc za pomoc!
↑ k.niccy@seznam.cz:
1.příklad : (snad jsem to nepopletla)
↑ k.niccy@seznam.cz:
3.příklad : 
↑ k.niccy@seznam.cz:
2.příklad : 
Moc děkuju,vypadá to smysluplně,ale v té 1,to má vyjít 195,5kg/m krychlových.........a takhle to vychází 250...Nevím,nejspíš tam bude nějaká zapeklitost,že v 1/4d,neplatí 1/4V.
↑ k.niccy@seznam.cz:
Tak ještě ten výpočet výšky v pravoúhlém trojúhelníku na stranu c .. : 
Příklad číslo 2 jsem dělala přesně tímto způsobem,vyšlo mi to přesně tak jako vám,ale dle výsledku má vyjít poměr bc:ac:ab....
↑ k.niccy@seznam.cz:
k té 1. ..asi tam bude něco co jsem přehlédla .. :-(
↑ k.niccy@seznam.cz:
k té 2 :... poměr vyjádřit pouze obecně ?
↑ k.niccy@seznam.cz:
Myslím, že ten 2.příklad je dobře 
Příklad dvě má nejspíš chybu ve výsledku,nebot at to zkouším ze všech konců,vycházími to stejně tak jako vám,....ale prostě V4=ac vychází 15 pí,takže ten pomer pak nevychází.Jinak moc děkuju,že mi pomáháte:-)
↑ k.niccy@seznam.cz:
Tak u toho 2.příkladu bude chyba ve výsledcích ,
ale mně vrtá hlavou ta 1.:-(
Tak dvojka není chyba ve výsledku,ted jsem si tu točila s pravítkem a došlo mi,že ta výška je vlastně tím poloměrem a strana c je výškou toho útvaru,pak to vychází:-)
Ta 2 je divná,ted jsem našla výsledek 3 a to je taky zvláštní,vychází to 648 kg na m krychlový:-(
↑ Ivana:
Ivano, zdravím srdečně :-)
jen trochu k 1- v zadání je, že je ponořen z 1/4 průměru (ne objemu - je potřeba přepočítat obsah podstavy (kruhová úseč) - asi takto (je to v rychlosti, neručím, že jsem něco nepřehledla).
Na zbytek zadání jsem se nedívala.
-------------------------
Všechno nejlepší, hodně pohody k dnešnímu profesnímu svátku Tobě a kolegovi marnesovi - slavilo se?
Moc všem děkuju za rady,konečně mi všechny ty příklady vyšly a můžu jít spát:-)
↑ jelena:Tak ještě v této sekci :-) , zdravím a děkuji za přání ke svátku učitelů, nebudeš mi to věřit, ale kromě mého muže si nevzpomněl nikdo až ty , tak tedy ještě jednou děkuji, kytička je krásná:-)
Co se týká toho válce, předešla si mně , já to měla promyšlené už večer , ale oči se zavíraly, nejsem takový noční tvor jako ty:-) .
Ale je to ono , jde o kruhovou úseč. Tak je to alespoň opraveno, díky :-)