Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den může mi někdo vysvětli jak mám vypočítat tento příklad:
Kolik molekul chloru je v tomto plynném halogenu při objemu 4 l, teplotě 400 K a tlaku 2,49 MPa? Počítejte s přiblížnými hodnotami molární plynové konstanty 8,3 J.K-1.mol-1 a Avogardovy konstanty 6.10 mol-1 ????
Zdravím,
pro výpočet potřebuješ stavovou rovnici plynu, molární hmotnost chloru (molekula Cl2) a pozorné použití jednotek.
Co z toho je problém? Děkuji.
↑ jelena:
z výpočtu stavové rovnice mi vyšlo 0,227 a pak pro výpočet molární hmotnosti mám Mm=m/n ale asi jsem někde udělal chybu protože pokud objem V co mi vyšel ze stavové rovnice dosadím za hmotnost m je to možný??? tak mi vychází 1,335 a mělo vyjít 1,8*10ˇ24
děkují za odpověď
↑ fyzik03:
Ahoj, to 0,227 - to je co?
Ze stavové rovnice tě akorát zajímá, kolik molů chloru tam je - je to ostatně jediná neznámá ve vzorci. Vyjde ti, že tam je 3,07 molů chloru. A to vynásobíš Avogadrovou konstantou a dostaneš počet molekul.
↑ fyzik03:
Objem máš přece zadaný - 4 litry
A tebe z té rovnice zajímá n - čili
↑ fyzik03:
vyjde ti látkové množství n=3,07 molů, to ještě musíš vynásobit Avogadrovou konstantou - pak dostaneš počet molekul.
Zdravím,
↑ Agnes: pokud je to dotaz k ↑ 1. příspěvku - zadání:, napiš, prosím, celý výpočet (jak jsi dosazovala a jednotky - tipuji, že bude problém v převodu jednotek objemu), děkuji za upřesnění.