Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 06. 2015 21:47 — Editoval Kaney (17. 06. 2015 21:52)

Kaney
Zelenáč
Reputace:   

Předpis posloupnosti, určení reálného parametru

Dobrý den, řeším příklady na přijímačky VŠ a dostal jsem se ke 2 příkladům, u kterých si absolutně nevím rady, proto jsem musel přistoupit k prosbě pomoci od Vás. :-)

1)

N-tý člen posloupnosti je dána předpisem $a_{n}=n^{2}+3n-2$ , zapište $a_{2n-1}$ člen této posloupnosti

2)

Určete hodnotu reálného parametru 'p' tak, aby rovnice měla právě jedno reálné řešení: $\frac{2p+2}{x+p}+\frac{x-p}{x+1}=1\,.$

EDIT: jestli ještě můžu poprosit o pomoc s další úlohou, na kterou jsem teď narazil

3) Pan Novák má dvě zaměstnání. V prvním vydělává 250 korun za hodinu a ve druhém 350 korun za hodinu. V prvním zaměstnání stráví týdně celkem o 3 hodiny méně, než ve druhém zaměstnání. V prvním zaměstnání si za týden vydělá polovinu toho, co si za týden vydělá ve druhém zaměstnání. Rozhodněte, které tvrzení je pravdivé.
(snažím se z toho vyrobit soustavu rovnic, ale nic mi nedává smysl :-( ...  )

• (téma jako vyřešené označil(a) Kaney)

#2 17. 06. 2015 21:53 — Editoval Freedy (17. 06. 2015 21:58)

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Re: Předpis posloupnosti, určení reálného parametru

1) tak jestliže n-tý člen je $n^2+3n-2$ potom (2n-1) člen bude $(2n-1)^2+3(2n-1)-2$ jednoduše dosadíš za n, ten člen, který chceš znát.

2) x = -p, x = -1 potom můžeš násobit celou rovnici výrazem (x+p)(x+1) a dostaneš:
$(2p+2)(x+1) + (x-p)(x+p)=(x+p)(x+1)$ upravíš a dostaneš kvadratickou rovnici. Hledáš takové p, aby tato kvadratická rovnice měla jeden (dvojnásobný) kořen - co platí pro takovou rovnici?

3)
x .... počet hodin, které odpracuje týdně v prvním zaměstnání
x+3 ... počet hodin, které odpracuje týdně ve druhém zaměstnání
V prvním zaměstnání si tedy za týden vydělá = mzda * počet hodin = $250x$
V druhém zaměstnání si vydělá za týden $350(x+3)$
V prvním zaměstnání si vydělá polovinu toho, co ve druhém za týden. Rovnice bude tedy
$250x = \frac{1}{2}350(x+3)$

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

Zápatí