Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, řeším příklady na přijímačky VŠ a dostal jsem se ke 2 příkladům, u kterých si absolutně nevím rady, proto jsem musel přistoupit k prosbě pomoci od Vás. :-)
1)
N-tý člen posloupnosti je dána předpisem
, zapište
člen této posloupnosti
2)
Určete hodnotu reálného parametru 'p' tak, aby rovnice měla právě jedno reálné řešení: 
EDIT: jestli ještě můžu poprosit o pomoc s další úlohou, na kterou jsem teď narazil
3) Pan Novák má dvě zaměstnání. V prvním vydělává 250 korun za hodinu a ve druhém 350 korun za hodinu. V prvním zaměstnání stráví týdně celkem o 3 hodiny méně, než ve druhém zaměstnání. V prvním zaměstnání si za týden vydělá polovinu toho, co si za týden vydělá ve druhém zaměstnání. Rozhodněte, které tvrzení je pravdivé.
(snažím se z toho vyrobit soustavu rovnic, ale nic mi nedává smysl :-( ... )
1) tak jestliže n-tý člen je
potom (2n-1) člen bude
jednoduše dosadíš za n, ten člen, který chceš znát.
2) x = -p, x = -1 potom můžeš násobit celou rovnici výrazem (x+p)(x+1) a dostaneš:
upravíš a dostaneš kvadratickou rovnici. Hledáš takové p, aby tato kvadratická rovnice měla jeden (dvojnásobný) kořen - co platí pro takovou rovnici?
3)
x .... počet hodin, které odpracuje týdně v prvním zaměstnání
x+3 ... počet hodin, které odpracuje týdně ve druhém zaměstnání
V prvním zaměstnání si tedy za týden vydělá = mzda * počet hodin = 
V druhém zaměstnání si vydělá za týden 
V prvním zaměstnání si vydělá polovinu toho, co ve druhém za týden. Rovnice bude tedy
Stránky: 1