Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
At delam co delam nemuzu pochopit tak predelat analogovy voltmetr, tak aby mi ukazoval mnou pozadovane hodnoty.Ma se to tak,ze bych potreboval merit napeti 50 KV na rucickovym voltmetru s rozsahem 30 V, ktery ma 30 dilku a vnitrni odpor 466 ohmu.Kdyby byla dobra duse,ktera by poskytla vysvetldni i vzorecek,bylo by to dobre. Dekuji
↑ talis: Ahoj, nerob to prosím Ťa ...50 000 V to je sila ! , môžete zhorieť !!! aj s prístrojom a nenameriaš nič.
Pozri si svoj voltmeter do koľkých voltov maximálne je vyrobený ! (cca 400V..1kV)
Výrobca prístroja jeho izolačné a konštrukčné a bezpečnostné charakteristiky obmedzil.
Nie je to len o meracej cievke a odpore.
Elektródy, izolácia a merací mechanizmus pre vysoké napätia musia byť robusnejšie ako pre nízke napätia.
Nasurfuj si prístroje na meranie vysokých napätí.
Diky,za tve obavy :) me spis jde o to pochopit a hlavne ujistit se ze to delam spravne.Neco jsem o tom cetl, a porad mi to nedava nejaky smysl.Potreboval bych pomoc s vypoctem jak zmenit rozsah mereneho napeti a hlavne aby ukazoval co nejpresneji.Mam doma rucickove meridlo jehoz stupnice vypada takhle 
a kdyz zmerim multimetrem odpor jeho civky tak ma hodnotu 853 ohmu. Nedava mi smysl ze kdyz k nemu pripojim 1,5V baterii tak rucka vystreli az nekam za hranici.Tak z toho lze logicky oduvodnit, ze to nemeri 30V.Ale kdyz k tomu pripojim 130mV tak uz to meri presne.Tady sem se zastavil a nevim jak postupovat tak, abych mohl libovolne menit rozsahy mereneho napeti.Kdybych chtel Rozsah 50 KV kolik ohmu bych potreboval predradit?
zkusil jsem pocitat jakej predradnej odpor bych tam mel dat aby to merilo tek 50KV a vyslo mi zaokrouhlene 328 Mohm.Postupoval jsem takhle : Odpor svorek ruckoveho meridla je 853 ohmu tak pri rozsahu 150mikroAmper je ubytek nejakych 127mV dejme tomu ze tech mnou namerenych 130 mV.Zvetsim rozsah na 50KV R=853(50000/0,130-1)= 853 x 384 614,4=328 076 083,2 ohmu. Je to spravne???
↑ talis:Ahoj, jedná sa o výrobok Metra Blansko
http://www.rotex.sk/docs/18-analogove-m … nelove.pdf
s magnetoelektrickým meracím ústrojenstvom.
princíp aj tu magnetoelektr.
http://user.unob.cz/zaplatilek/ZEL/Tema … troj%C5%AF
Čiže prúd je dôležitý. cez cievku vytvorí magnetické pole a to Ti vychyluje ručičku prístroja...nič iné.. na stupnicu si môžeš namaľovať čokoľvek čo je lineárne s prúdom.
Asi je stavaný na 150 mikroA.
Zatial narýchlo toľko. Zdravím.