Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám příklad:
Jaka je pravdepodobnost, ze se stoleta voda vyskytne dvakrat behem deseti let?
napadlo mě:
stoleta voda: 
2x za deset let: 
ale asi to je blbost, poradíte mi nějaký nápad jak na to?

↑ hans66:
Ahoj ↑ hans66:
Pokud budeme vyházet z toho, že během 100 let se ta voda vyskytne jednou. Tak pravděpodobnost, že se vyskytne během 10 let je
. Pravděpodobnost, že se tam vyskytne 2 krát, je tedy
nebo-li je to stejná pravděpodobnost, jako, že se tam vyskytne během jednoho roku jednou.
Dle mého to tak být musí, vezmi si třeba jako by to byly hody kostkou (1/6 že hodíš šestku, budeš li házet 2 krát a chtít 2 šestky, máš to 1/36).
Jinak zde jsem něco našla o té stoleté vodě, tudíž by se toto muselo nějak poupravit a pravděpodobnost by ještě klesla :)
↑ xstudentíkx:
Dobrý den.
Omlouvám se za vstup, ale řekl bych, že je třeba v podobných případech uplatnit Poissonovo rozdělení pravděpodobnosti.
Průměrný počet takových vod za 100 let je 1, pak průměrný počet (tedy ne pravděpodobnost) za 10 let = 1/10 = lambda (při nezávislém nástupu jednotlivých vod).
Poissonovo rozložení: 
Pak pravděpodobnost, že během 10 let přijdou právě dvě takové vody bude

↑ Jj:
Dobrý den,
děkuji za opravu. Myslela jsem si, že s tou vodou to bude mít určitý háček. Nicméně vzhledem k řešení autora jsem brala rozdělení na takovéto úrovni.