Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mohl bych poprosit o radu jak vypočítat polohu (souřadnice) středu kružnice, když znám polohy bodu A a B, poloměr i úhel ASB?
Patrně existují dvě řešení.
Děkuji.
↑ ewer12:
Děkuji za příspěvek ... mohl bych ještě poprosit o přepsání soustavy rovnic do Sx= a Sy= ?
Toto mi v matice moc nešlo a nejsem si úplně jist, že bych to zvládnul.
Děkuji.
Ahoj, když zadáš přesné souřadnice bodů A, B, bude to vyjádření neznámých jednodušší... ;)
Zdravím,
takhle to sice jde, ale připadá mi to moc složité.
Nebylo by to mnohem jednodušší využít toho, že že trojúhelník ABS je rovnoramenný.
Takže stačí rozpůlit přímku AB, umístit na ní další bod [T], vypočítat jeho souřadnice (aritmetický průměr souřadnic bodů A a B). Zjistit rovnici přímky vycházející z bodu TA, nebo TB. Rovnice přímky kolmou na tuto jde zjistit také snadno, ta prochází bodem S.
A vzdálenost ST vypočítáme podle Pythagorovy věty. Tím už by mělo být snadné najít bod S.
Získávám dojem, že potřebuješ pouze vzoreček a je ti jedno jakým způsobem. Pokud budeš chtít celkový obecný vzorec vycházející z pouze z uvedených bodů a poloměru, pak bude dost složitý.
↑ mák:
Prosím, jsou ty vzorečky správně? Po dosazení do programu mi Sx a Sy vycházejí špatně. Kontroloval jsem zápis snad 5x a neobjevil jsem u mě chybu. Je možné to nějak zkontrolovat?
Děkuji.
↑ unknow005:
Podle všeho lze problém řešit jednodušším vzorečkem - vypadá, že to početně souhlasí:
d = sqrt((Bx-Ax)^2+(By-Ay)^2)
Fx = (Ax+Bx)/2
Fy = (Ay+By)/2
řešení 1:
Sx = Fx+sqrt(r^2-(d/2)^2)*(Ay-By)/d
Sy = Fy+sqrt(r^2-(d/2)^2)*(Bx-Ax)/d
řešení 2:
Sx = Fx-sqrt(r^2-(d/2)^2)*(Ay-By)/d
Sy = Fy-sqrt(r^2-(d/2)^2)*(Bx-Ax)/d
Ano,
to je ten druhý postup co jsem napsal na začátku. Kdy zjistíme vzdálenost mezi body A a B. Rozpůlením této přímky zjistíme bod T (Ty tam máš bod F). A pak dosadíme do rovnice přímky kolmé na přímku AB vypočtenou vzdálenost pomocí Pythagorovy věty.
Rozdíl je ten, že já to počítal jako jeden vzorec a ty to máš rozepsané na více kroků. Což je určitě přehlednější a taky výhodnější. Takže moje chyba.
Stránky: 1