Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
zajimá mě postup pro vytvoření grafu dN/dlogDp lognormální distribuce, který bude znázorňovat počet částic distribuovaných podle jejich velikosti.
viz.
Ulohu zpracovavam v excelu. Pouzil jsem vzorec podílu počtu částic a rozdílu log horní a dolni hranice: dN/dlogDp např. 24078 (počet částic)/(log(0,40)-log(0,30)) (log horní a dolní hranice) - osa y a na ose x budou vyznačeny velikost v µm. To ale asi nestaci a je třeba hodnoty poctu castic nějakým způsobem upravit?pripadne pouzit další vzorce? ......
počet částic v daném rozmezí
0.30-0.40 µm 0.40-0.50 µm
24078 9742
9436 2373
5678 1150
11873 2966
7440 1647
649 191
3592 1284
Přečetl jsem članky české i zahraniční, které se zabývají tímto tématem, ale zapletl jsem se do toho. Poradí mi prosím někdo s postupem?
Předem děkuji za každý návrh
Zdravím,
pokud jde o graf, který již máš na obrázku (asi vzor), tak ten je vytvořen tak, že na ose x jsou velikosti částic (Průměr ) uzpůsobený pro logaritmickou škálu - je to vidět, jelikož jednotlivé dílky mají stejnou velikost, ale "nestejnoměrný růst" - jde o (dekadický log). Na ose y je koncentrace "počet částic v objemu", na této ose ale vidím škálu rovnoměrnou - dílky jsou stejné.
Pokud máš rozměr částic v rozmezí, potom na grafu může být na ose x střed intervalu rozmezí (0,35 a 0,45) a tomu odpovídající počet částic. Teď mi není ale jasné, jak byla vytvořena tabulka (jsou pro různé řádky různé podmínky měření?).
24078 9742
9436 2373
5678 1150
11873 2966
7440 1647
649 191
3592 1284
Popiš, prosím, primární data, co máš zpracovat - jak jsou měřena a co jsou? Děkuji.
↑ jelena:
Dobry vecer,
prvne dekuji za reakci :-) jeden radek = denni prumer poctu castic pro danou frakci, tzn. pocet 24078 a 9742 byly namereny napr 1.6.2010. Samozrejme kazdy den ma i svou odpovidajici koncentraci nektere ze zkoumanych latek napr. 30 µm/m3. Potrebuji za dane casove obdobi (cca rok a ctvrt) vytvorit lognormalni distribuci poctu castic dle velikosti (frakce).
Na ose x budu mit tedy rozmezi frakci a potrebuji se dopracovat k ose y, coz se mi stale nedari.
Lubos
Chceš vytvořit jedinou lognormální distribuci pro průměr počtu částic, nebo jednu distribuci pro každý druh částic (tzn. celkem 4 distribuce)?
↑ KennyMcCormick:
tak nejlepe abych vytvoril jeden graf, kde bude napr. za jeden rok zobrazeno, kolik castic z jake frakce bylo za to dane období dosaženo. aby při prvním pohledu clovek videl, jake frakce zde prevazuji.
Zdravím,
↑ Lubos.91: děkuji za upřesnění.
aby při prvním pohledu clovek videl, jake frakce zde prevazuji.
tak vidět to je: cca 3:1 převažuji menší průměry. Více vážně - pokud se dá průměrovat jeden den, potom se asi dá průměrovat i nějaké období (uvažuje se sezonní vliv např.?) a vypočítat relativní četnosti jednotlivých frakcí (ale to nesouhlasí s grafem, co máš v úvodním příspěvku). Vy jste zvolili stejnou metodiku měření a zpracování výsledků jako v práci, odkud je graf, nebo je to jen náhodný vzor (co bys cca chtěl na grafu)?
↑ KennyMcCormick: ujmi se kolegy, prosím. Děkuji velice.
↑ jelena:
Graf je uveden pouze jako vzor, tzn. ze ten muj by mel eventualne zobrazovat jednu krivku (lze uvazovat napr. o letnim ci zimnim obdobi, kdy se velikost a mnozstvi castic bude lisit), kdy tedy na ose x budou velikosti castic a na ose y budou jejich pocty dle vztahu dN/dlogDp, jak jsem zminoval vyse. K dispozici mam tedy nejake obdobi (to si ale myslim, ze v tomto pripade nehraje zadnou roli a vlastne to do zobrazeni grafu ani nevstupuje - maximalne se sectou vsechy pocty castic z danych velikosti za to dane období a nejakym zpusobem upravi), takze pracuji pouze s poctem castic rozdelenych do danych mezi velikosti.
obr. taky pouze vzor
Moc dekuji za pomoc
Samozrejme kazdy den ma i svou odpovidajici koncentraci nektere ze zkoumanych latek napr. 30 µm/m3.
1. Jak může být koncentrace látky udávaná v µm/m3?
2. Jak to souvisí s grafem, který máš sestrojit?
↑ Lubos.91:
24078 9742
9436 2373
5678 1150
11873 2966
7440 1647
649 191
3592 1284
Tohle jsou tedy všechna data, se kterými pracuješ?
Nechybí ti tam ještě něco? Např. částice menší než 0,3 µm/větší než 0,5 µm?
↑ KennyMcCormick:
Ano,mam k dispozici ruzne frakce a za kazdy den příslušny pocet namerenych castic.vzorova tabulka slouzi pro predstavu s cim pracuji.
Zdravím v tématu,
jen takové drobnosti (neměla jsem možnost se pořádně podívat na podklady, ale snad něco navede: http://cires1.colorado.edu/jimenez/AtmChem/SP_7.pdf nebo http://patarnott.com/pdf/SizeDistributions.pdf nebo v tom směru ještě projdete).
↑ Lubos.91:
z těch materiálů mám dojem, že primárně pracuji s původními naměřenými daty - na rozdíl od Tvého postupu, že "denní data" již máš zpracována a používáš průměr denních dat. Zkusím se ještě podívat do "Koloidní chemie", ale tak nejdřív ve ČT.
↑ Lubos.91:
OK. Ještě tyhle dvě otázky:
Samozrejme kazdy den ma i svou odpovidajici koncentraci nektere ze zkoumanych latek napr. 30 µm/m3.
1. Jak může být koncentrace látky udávaná v µm/m3?
2. Jak to souvisí s grafem, který máš sestrojit?
↑ KennyMcCormick:
Koncentrace jsem do toho zapletl zbytecne. V grafu ma byt na ose y vyjadren vztah dN/dlogDp, tzn. pocet castic pro dane rozmezi frakci.
dN/dlogDp lognormální distribuce, který bude znázorňovat počet částic distribuovaných podle jejich velikosti
"dN/dlogDp" znamená, že by se jednalo o počet částic na objem, normalizovaný podle šířky daného rozmezí. Je tohle to, co máš na mysli?