Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 07. 2015 16:25

Aga1
Zelenáč
Reputace:   

Relace

Dobrý den,
začínám s relacemi, jejich vlastnostmi atd. Prosím o pomoc s tímto příkladem:

Zjistěte, zda jsou následující relace na množině Z reflexivní, symetrické nebo transitivní:
a) $xRy \Leftrightarrow x + y$ je kvadratické číslo
b) $xRy \Leftrightarrow x + y$ je liché číslo
c) $xRy \Leftrightarrow x + y$ je sudé číslo

Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) Aga1)

#2 12. 07. 2015 17:33

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Re: Relace

↑ Aga1:
Dobrý den.
Podle pravidla by bylo fajn uvést, o co jste se už pokusila a k čemu jste dospěla. Případně konkrétněji, čemu nerozumíte. Na to se pak už lépe odpovídá. Předpokládám například, že definice k dispozici máte...

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#3 12. 07. 2015 20:30

Aga1
Zelenáč
Reputace:   

↑ Andrejka3:
Já se to učím předem, ještě jsme to neprobírali, a čerpám z více zdrojů. Našla jsem různé techniky zobrazování těchto relací, např. smyčka u všech vrcholů = reflexivní relace atd. Ale pokud se jedná o takové obecné zobrazení, nevím, jak bych to měla zobrazit. Moc děkuji. :)

P.S. Četla jsem i články o relacích zde, na matematika.cz, popř. dalších stránkách, ale tam se to řeší jen "obrazně". Relace v rodině atd. Wikipedia obsahuje také jen strohé články o relacích a jejich vlastnostech. Budu moc ráda, pokud mi odkážete i na jiné zdroje. :) Díky. :)

#4 12. 07. 2015 20:46

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

↑ Aga1:
Ano, máme co dělat s množinou celých čísel, která je nekonečná. Ale asi nebude třeba tu relaci kreslit.

Zkusme

c) $xRy \Leftrightarrow x + y$ je sudé číslo

a vyšetřit reflexivitu.
To znamená dokázat nebo vyvrátit tvrzení: 'každé celé číslo je v relaci R samo se sebou.' Máme zadanou relaci, tak můžeme přepsat: 'každé celé číslo x má vlastnost: x+x je sudé číslo.'

Máš rozhodnout, zda to platí. Pokud ano, dokaž. Pokud ne, najdi protipříklad.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#5 13. 07. 2015 00:13 — Editoval misaH (13. 07. 2015 00:17)

misaH

Slovo "relácia" znamená "vzťah", "závislosť".
Je vždy nejako definovaná.

xRy treba čítať ako x je v relácii s y (t.j. x a y patria k sebe, sú vo vzťahu), ak ... a nasleduje definícia konkrétnej relácie napríklad  ... ak x+y je párne číslo.

Definujú sa aj vlastnosti relácií - ako napríklad uvedené vyššie.

Tie treba overiť, t.j. presvedčiť sa, či pri definícii príslušnej relácie sú splnené požiadavky na (určité, dopredu definované) vlastnosti.

Či teda "platí xRy" znamená tiež "platí yRx" (symetria)...zameníš a presvedčíš sa; alebo či platí, že  xRx (reflexívnosť).

Atď.

#6 13. 07. 2015 14:59

Aga1
Zelenáč
Reputace:   

↑ Andrejka3:
Děkuji oběma. :)

Pro x to platí: x + x je sudé číslo.
Pro y to také platí: y + y je sudé číslo.

Aby to bylo číslo liché, muselo by to být číslo typu 2n + 1, v tomto případě platí pro x i y, že jejich 2násobek je sudé číslo.
Ale aby byla relace reflexivní, musí obsahovat uspořádané dvojice $[x;x]$ a $[y;y]$, které tam zřejmě nejsou.

Pokud chceme zjišťovat symetrii, musí platit, že můžeme zaměnit x a y, což platí: $xRy \Leftrightarrow x + y$ je to samé jako $yRx \Leftrightarrow y + x$, x a y jsou komutativní. Relace je tedy symetrická.

Tranzitivní tato relace zřejmě není, protože neobsahuje 3 prvky. Museli bychom mít shodný druhý prvek v jedné uspořádané dvojici s prvním prvkem v jiné uspořádané dvojici, ale tady nám tvoří uspořádanou dvojici pouze $[x;y]$ jestli to chápu správně. Já přesně nevím, jak si mám představit ty uspořádané dvojice v tomto případě, když nemáme vyjmenované konkrétní prvky: čísla, členy rodiny atd. Vycházím z toho, že je jedna uspořádaná dvojice $[x;y]$, ale tak to určitě být nemá. Moc děkuji za pomoc.

#7 13. 07. 2015 17:47 — Editoval misaH (13. 07. 2015 18:00)

misaH

↑ Aga1:

Ahoj.

Mám pocit, že Tvoje úvahy správne nie sú. Podstata je úplne niekde inde.

Keď máš zistiť, či je relácia $xRy \Leftrightarrow x + y\text{je sudé}$

reflexívna, máš zistiť to, čo píše Andrejka3 a síce, či každé celé číslo je v príslušnej relácii samé so sebou. Ako sa to číslo označí je úplne jedno. S písmenami x a y to priamo nemá nič - ony len označujú dve celé čísla a tak s nimi treba aj pracovať.
Nemáš skúmať extra x a extra y a potom to nejako spočítavať.

zRz, lebo sú len dve možnosti: číslo je párne (sudé), potom súčet je  tiež párny, číslo je nepárne a teda súčet dvoch takýchto čísel je tiež párny. Je tak splnená požiadavka, že ľubovoľné číslo je v relácii samé so sebou.

Uvedená relácia je aj symetrická,  lebo ak súčet dvoch čísel je párny,  tak na poradí sčítancov nezáleží a párny je aj súčet ak tie čísla "prehodíme" a teda v tejto relácii je aj [y,x], nie iba [x,y].

Tranzitívnosť je o tom, že ak v relácii je prvé číslo s druhým a súčasne druhé s tretím, tak je v tej relácii aj prvé číslo s tretím.
To znamená, že ak súčet prvého a druhého čísla je párny a súčasne súčet druhého a tretieho čísla je párny, tak aj súčet prvého a tretieho čísla je párny.
Ak je toto platné, relácia je tranzitívna.

#8 13. 07. 2015 18:34 — Editoval Aga1 (13. 07. 2015 18:46)

Aga1
Zelenáč
Reputace:   

↑ misaH:
Moc děkuji. :)
Můžu si to tedy vždy představit tak, že za x si dosadím např. 7, za y 10 a vyzkoušet si, zda to platí? Nebo se to řeší vždy jen takto "teoreticky"? Je to bráno jako důkaz, když si udělám příklad s libovolnými čísly z množiny celých čísel, která dosadím za x, resp. y?
Jak si mám třeba představit tu tranzitivnost bez konkrétních čísel? Kde mám vzít to třetí číslo? Kdyby x,y byla dvě za sebou jdoucí čísla, např. 30, 31, jak si mám vytvořit to třetí? Stojí v itervalu před, nebo za 30,31? Asi tady řeším nesmysly, ale snažím se to nějak konkrétně pochopit, tak se omlouvám. :)
Díky. :)

#9 13. 07. 2015 19:46 — Editoval misaH (13. 07. 2015 19:51)

misaH

↑ Aga1:

Vo všeobecnosti konkrétne čísla možno ako dôkaz všeobecného tvrdenia použiť iba v prípade, že dokazujeme neplatnosť niečoho, nie ak dokazujeme platnosť.

Tranzitívnosť (na dôkaz konkrétne čísla nestačia).

xRy ... x+y  párne
yRz ... y+z  párne

Teraz treba uvážiť,  či na základe týchto faktov je určite aj x+z párne.

Napríklad ľahko sa ukáže reflexívnosť, lebo sa všeobecne bez problémov dá dokázať (bez konkrétnych čísel), že súčet dvoch párnych čísel a aj súčet dvoch nepárnych čísel je párny.

Tranzitívnosť sa dá dokázať tiež ľahko, treba uvážiť, aké dve čísla dávajú párny súčet a potom uvažovať ďalej.

#10 13. 07. 2015 20:27

Aga1
Zelenáč
Reputace:   

Platí, že: xRy ... x+y je sudé, tzn.
1.liché "x" + liché "y" = sudé číslo $\Rightarrow $ liché "y" + liché "z" = sudé číslo $\Rightarrow $ x i z jsou lichá, tzn. liché "x" + liché "z" = sudé číslo. $\Rightarrow$ Platí.
2. sudé "x" + sudé "y" = sudé číslo $\Rightarrow$ sudé "y" + sudé "z" = sudé číslo $\Rightarrow$ x i z jsou sudá, tzn. sudé "x" + sudé "z" = sudé číslo. $\Rightarrow$ Platí.
Obě možnosti platí, tzn. daná relace je tranzitvní.
Pochopila jsem to správně? :)
Děkuji. :)

#11 13. 07. 2015 21:25

misaH

↑ Aga1:

:-)

Ak by tam  neboli niektoré $\Rightarrow $ & bolo by tam zopár úvodných vetičiek, tak by to už pomaly mohlo byť ono...

Už tomu asi rozumieš lepšie.

#12 13. 07. 2015 21:38

Aga1
Zelenáč
Reputace:   

↑ misaH:
Mockrát děkuji za pomoc. :)

#13 13. 07. 2015 21:53

misaH

↑ Aga1: