Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj
Všiml jsem si, že faktoriál nikdy není čtverec nějakého přirozeného čísla, a vím, že důvod je takový, že v prvočíselném rozkladu faktoriálu je vždy nejvyšší prvočíslo pouze v první mocnině a než se "donásobíte" k jeho dalšímu výskytu(jeho dvojnásobku), narazíte na nové prvočíslo a problém se opakuje.
Nevím ale, proč vždy na nové prvočíslo narazím a zdali je možné dokázat, že na něj vždy narazím. Mohl by mi někdo poradit?
Děkuji.
Ahoj, snad pomůže toto.
Otázka je, zda tu berečtvercovost není možné dokázat snadněji. Edit: škrtnuta nepravdivá věta.
↑ check_drummer:
Velice pěkná věta(v odkazu), jednodušší důkaz se stále snažím nalézt.
↑ Al1:↑ misaH:
Byl jsem trochu nepřesný, samozřejmě jsem myslel jiné čtverce než 0! a 1!. :)
↑ Andrejka3:
Nemá
být exponent prvočísla v rozkladu x?
A to se ptáš nebo mi radíš? :)
Každopádně mi to připadá pravdivé, dokázat to zatím nedokážu.
↑ ewer12:
To je asi pravda. Možná to jde využít takhle: pro každé prvočíslo ta podmínka definuje množinu vhodných čísel (sjednocení nějakých intervalů), označme ji
. Mohlo by být třeba
. Nebo taky ne...
Mala poznamka:
↑ ewer12:
ahoj, rada od ↑ check_drummer:, ....
ze vzdy existuje aspon jedno prvocislo p, take, ze 
uplne staci na hladany dokaz.
↑ ewer12:
Ahoj, pouzitim danej vlasnosti dokaz je jednoduchy.
Jeden jej dokaz je tu http://www.cut-the-knot.org/arithmetic/ … ate.shtml. ( da ti to trochu prace, ale aj radosti ze mozes zvladnut taky dokaz )
Inac doporucujem prazdninove citanie
(na internete je dostupna tato kniha), 250 Problems in Elementary Number Theory od Sierpinskeho. je tam vela cviceni pristupnych pre stredoskolakov. oplati sa ju pozriet.