Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 07. 2015 21:44

mfjunior
Zelenáč
Reputace:   

Výber VŠ - MFF x FJFI (matematika)

Ahoj,
jsem ve finální fázi výběru VŠ a jakožto velmi nerozhodná osoba stále váhám mezi studiem matematiky na MFF a FJFI. Pročetla jsem spoustu stránek a diskusí (i studijní plány), ale stále je pár otázek, na které jsem nenašla odpovědi. Pokusím se je nějak zformulovat a třeba si někdo najde pár minut, aby mi odpověděl :).

1) Podle dostupných informací je matematika na MFF více teoretická než na FJFI, kde jsou navíc přednášky z fyziky. Je výhledově (pro budoucí práci) lepší mít hluboké znalosti z matematiky z MFF, nebo trochu širší (mat i fyz), ale ne tak hluboký, záběr znalostí a praktičtější pojetí z FJFI?

2) Je možné se už ve 2. ročníku zapojit do řešení nějakého projektu, nebo si musím počkat až na bakalářku?

3) Jaký je přístup vyučujících ke studentům? Na DOD na FJFI mi studenti tvrdili, že vyučující většinu studentů znají jménem. Jaká je situace na MFF? Funguje zde také osobnější přístup (má přeci jen 2x více studentů)?

4) Dá se případně po absolvování bakaláře na FJFI přejít na magisterské na Matfyz?

5) Lze i po absolvování FJFI pracovat jako matematik v ekonomii?

Fyzikální přeměty na FJFI nejsou problémem. Po dostudování se vidím spíš někde v praxi než u čistě teoretické matematiky ve vědě, ale třeba prokombinovat matematiku a fyziku ve vědě by mi nejspíš nevadilo :). Jen tak orientačně, z Mgr. oborů mě zatím nejvíce lákají na FJFI Matematické inženýrství a Matematická fyzika, na MFF Matematická analýza, Matematické modelování ve fyzice a technice. Berte to prosím skutečně jen orientačně, vzhledem k mým znalostem vysokoškolské matematiky, které se (prozatím) limitně blíží nule, můžu za 2 roky mluvit úplně jinak :D.

Samozřejmě budu ráda za jakékoliv další postřehy ohledně studia na těchto dvou fakultách.

Příspěvek je sice trochu delší, ale snad se najde někdo, kdo se tím prokouše a zkusí mi odpovědět. Předem díky :).

#2 18. 07. 2015 16:25 — Editoval kaja.marik (18. 07. 2015 16:26)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Výber VŠ - MFF x FJFI (matematika)

Ja ty skoly neznam, ale jenom si dovolim reagovat na bod cislo 2. Myslim, ze je lepsi neresit zadne projekty a radeji se soustredit na uceni. Skoly jsou plne lidi, kteri se pod vidinou praxe nebo financni ho zisku uvrtali do nejruznejsich projektu, a pokud se osvedcili tak byli tak zavaleni praci, ze na studium jim uz moc casu nezbylo. Potom z toho jsou osizene predmety a zkousky udelane napotreti s odrenyma usima. Nezapomente, ze praxi clovek ziska po skole behem par let, ale na uceni se teorii uz cas mit nebudete nikdy.

Mozna jdu ted trosku proti ucitelum, kteri  nejake studenty na vypomoc potrebuji. Ale me je proste lito tech lidi, ktere behem studia nekdo vysaje, protoze jsou sikovni, a potom jim chybi znalosti na to, aby mohli delat nejakou vaznou a vysoce kvalifikovanou praci.

Takze bod 2 bych jako rozhodovaci kriterium zahodil.

#3 23. 07. 2015 00:37 — Editoval LukasM (23. 07. 2015 00:38)

LukasM
Reputace:   193 

Re: Výber VŠ - MFF x FJFI (matematika)

↑ kaja.marik:
Já zase ty školy znám dobře, FJFI jsem absolvoval (obor fúze), na MFF dělám NMS Učitelství M-F pro SŠ. Kromě toho se ty školy různě prolínají, takže k tomu snad mám co říct. K FJFI jsem tady toho už dřív napsal spoustu, stačí hledat moje příspěvky obsahující "FJFI"

1. Pokud nevíš co budeš dělat, nedá se odpovědět. Jestli je pro matematiky na FJFI ta fyzika výhodou nebo nevýhodou, to sám nedokážu posoudit, má to pro i proti. Velmi to ale usnadňuje přechody mezi obory (první dva roky jsou de facto společné), což je velká výhoda - ne každý koho bavilo na SŠ počítat vydrží VŠ matematiku.

2. Na FJFI to jde klidně i v prvním, na MFF jistě také. Ale druhá věc je, jestli je to vhodné. Pro většinu lidí totiž ne, tady naprosto souhlasím s tím, co píše ↑ kaja.marik:.

3. Studenti na DOD ti kecali. To platí možná tak od třeťáku dál, v prváku a druháku si mně jménem nepamatoval skoro nikdo. (Ačkoli přesně řečeno tímhle tvrzením nevyvracím tu větu, kterou jsi napsala ty.) Od třeťáku je pak přístup opravdu osobní (ročník se rozpadne na jednotlivé obory a místo 100 lidí je na přednášce najednou 10), na MFF bych čekal to samé.

4. Dá, a také jsem to přesně tak udělal (akorát jsem FJFI nepustil). Ale počítej s tím, že budeš dělat přijímací zkoušky. To by ale pro jaderňáka neměl být až takový problém.

5. Ano. Tvé budoucí povolání není určené výběrem školy.

Vyvaroval bych se toho pořád dokola opakovaného (DOD a podobně) škatulkování, že MFF je ta teorie a FJFI, to jsou ti praktičtí "inženýři". Nemyslím si, že je to pravda, resp. záleží to na oboru a i třeba na volbě bp a dp. Celkově bych řekl, že ty školy jsou velmi podobné. Mnohem víc než na škole to bude na tobě. Když si hodíš korunou, neuděláš chybu. Tu můžeš udělat až při volbě oboru. To teď ale nemusíš až tak prožívat, první roky jsou stejně společné (alespoň na FJFI), a během nich se rozkoukáš (také jsem myslel, že půjdu na matematickou fyziku, a po prvním roce jsem věděl, že nepůjdu). Do celkové kvality výuky si ale ty školy myslím nemají co vyčítat - sice bych mohl vykládat, jak jsem potkal absolventa obecné fyziky na MFF co měl problémy se SŠ fyzikou, ale ti se na FJFI jistě občas objeví taky. Setkání to ale bylo velmi smutné.

Jestli máš další dotazy, moc rád odpovím.

Zápatí