Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
nemůžu rozlousknout následující příklad. Zkusil jsem se k lim bodu blížit po přímkách, parabolách i transformaci do polárních souřadnic, ale pořád mi to vychází "0/0" Podle výsledků to má vyjít 2.
když se pokusím blížit k bodu po přímkách, vychází mi to

a v polárních souřadnicích
Nevím, jeslti nedělám někde blbě tu substituci nebo něco jiného, prosím o radu.
Děkuji
Zdravím,
to se mi nezdá, že by tak vycházelo pro přímku (předpokládám
(?)), navíc x není ke 2, ale k 0. Za použití uvedené přímky měl bys po menší úpravě mít k použití limitu typu - viz 3 řádek tabulkových). Souhlasí to? Děkuji.
jej to jsem napsal blbě. Mělo by to tedy být asi
ale to tomu třetímu řádku úplně neodpovídá, nebo jo? přijde mi, že to stále hází neurč. výraz.
myslel jsem, že když se blížím po přímce, za y substituuji např. y = kx a lim nesmí být závislá na k, aby to bylo stejnoměrný..
a ten převod do polárních je dobře?
Díky za trpělivost.
janusz napsal(a):
myslel jsem, že když se blížím po přímce, za y substituuji např. y = kx a lim nesmí být závislá na k, aby to bylo stejnoměrný..
přímka musí být zapsána tak, abys "prošel" zadaným bodem [0, 2], tedy nebude "například", ale zcela konkrétní dle předpisu y=y_0+k(x-x_0), zde
. Když dosadíš všechno, tak zlomek můžeš rozšířit výrazem
a zavést substituci
, to "vyčlení" požadovanou tabulkovou limitu. V rozšíření čitatele bude
, pro x k 0 nebude závisle na k.
Edit: rozšíření a následně tabulkový vzorec bude fungovat i bez zavedení přímek (jen rozšíření y/y).
Do polárních - můžeš mít i tak, jak jsi převedl + podmínky pro
,
, ale tak řekneš, že se blížíš po kružnici se středem [0,0], což podlé mého nebude správné okolí bodu, musel bys ho usadit do středu, v takovém zadání bych asi převod do polárních nepoužila.
aha, takže jestli to dobře chápu, musí to být po dosazení 
.. potom rozšíření (2+kx)
ale teď když udělam substituci x(2+kx) tam vyjde
ale to (2+kx) v čitateli mi tam zůstane..
je teda možný vzít tu první část jako tu tabulkovou lim = 1 a ten zbytek (2+kx) pro x = 0 je 2?
↑ janusz:
můžeš to spíš formálně rozepsat na součin limit 
a každou limitu vyšetřit samostatně (první s použitím substituce), potom opět sepsat k sobě. Jinak - rychlejší - viz můj edit v ↑ příspěvku 4:.
Edit: rozšíření a následně tabulkový vzorec bude fungovat i bez zavedení přímek (jen rozšíření y/y).
↑ janusz:
Ahoj, zvovodni tento postup
Ahoj ↑ janusz:, tvoja uprava nie je dobra.
Tabulkova limita ktora sa da pouzit je presne ta ako poradena tu ↑ jelena:
Stránky: 1