Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, pekny den prajem. Prosim Vas nepozna niekto nejaky program na pisanie vzorcov ? Ale nejaky taky v ktorom to vyzera pekne, pretoze napriklad vo worde su pismenka a znamienko blizko seba a esteticky to nevyzera najlepsie. Budem vdacny za kazde doporucenie. :)
↑ veadet:
Před pár dny jsem si řekl že by nebylo uplně od věci se s LaTeXem naučit. Podle tohodle návodu by si to měl být schopen všechno spustit Odkaz včetně podpory češtiny.
Jde jen o to si stáhnout MiKTeX, ten program ve kterym potom píšeš si můžeš stáhnout jakej chceš, já třeba používám Texworks, v tom návodu dávaj odkaz na Texmaker, to už je na tobě.
Potrebujes kompilovat, ten MikTeX je na to. Mal by v nom byt editor Texworks, v nom ked daco napises tak staci Ctrl+T a skompiluje ti to do pdfka.
Este: webova alternativa je ShareLaTeX. Minimalne je viac blbovzdorny a netreba instalovat.
↑ veadet: Do toho editoru napises nejaky TeXovsky dokument a stlacis Ctrl-T, alebo ten zeleny kruh s trojuholnikom a TeX ti ho skompiluje a vytvori PDF subor. Skus napriklad:
\documentclass[11pt]{article}
\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\title{Príklad}
\begin{document}
Vzorec pre výpočet obsahu kruhu je: $S=\pi r^2$.
\end{document}A dalej uz len treba pisat zlozitejsie dokumenty ;)
Knihy, co sa zaoberaju TeXom su napr tieto:
http://shop.ben.cz/cz/111639-latex-pro-zacatecniky.aspx
http://www.martinus.sk/?uItem=19686
a nepoznate nieco podobne ako
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\EQUATION\EQNEDT32.EXE.
??
Potrebujem len nieco taketo rychle, akurat nieco, co ma krajsiu odmocninu - v tomto programe je taka schodikova, esteticky nepekna.
Dobrý den, taky potřeboval začít zapisovat matematické vzorce do počítače. Po tom co jsem kdysi (od roku 1998)vysloveně bojoval s rychlostí mých chemických zápisů, si říkám, že doba pokročila, a jestli náhodou někdo již nenaprogramoval něco jako "rozpoznání matematického textu" na dotykových displayích. Zápis třeba pomocí stylusu. Docela bych se vsadil, že něco takového existovat bude. Právě v takovém usnadnění práce bych viděl hlavní přínosy pro pracovní využití takových přístrojů. Jinak umím pracovat ze zadáváním příkladům do kalkulaček TI ( TI-89 Titanium). Není nějaký editor který funguje na stejné principu zadávání vzorců? Nechce se mi učit další systém, páč ty začátky jsou často dosti zdlouhavé a člověk místo matematiky kutí jak to napsat. Díky za odpovědi.
fici napsal(a):
Dobrý den, taky potřeboval začít zapisovat matematické vzorce do počítače. Po tom co jsem kdysi (od roku 1998)vysloveně bojoval s rychlostí mých chemických zápisů, si říkám, že doba pokročila, a jestli náhodou někdo již nenaprogramoval něco jako "rozpoznání matematického textu" na dotykových displayích. Zápis třeba pomocí stylusu. Docela bych se vsadil, že něco takového existovat bude. Právě v takovém usnadnění práce bych viděl hlavní přínosy pro pracovní využití takových přístrojů. Jinak umím pracovat ze zadáváním příkladům do kalkulaček TI ( TI-89 Titanium). Není nějaký editor který funguje na stejné principu zadávání vzorců? Nechce se mi učit další systém, páč ty začátky jsou často dosti zdlouhavé a člověk místo matematiky kutí jak to napsat. Díky za odpovědi.
Neco by melo byt primo v OS Microsoftu, ale nezkousel jsem. Rozpracovane reseni je na http://cat.prhlt.upv.es/mer/ tak muzete zkusit. Ale asi bude nutnost graficky tablet s perem (Wacom apod) a nez to clovek dostane do pouzitelne podoby tak LaTeX umi desetkrat. Navic, LaTeX tu je pres dvacet let a dalsich dvacet let tu bude. O programech o kterych mluvite to tak jiste neni.