Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám zadání: stokrát hodíme kostkou. Jaká je pravděpodobnost, že součet dosažených ok bude mezi 320 a 380?
umím spočítat E(Xi), ale vůbec netuším jak spočítat var(Xi). Prosím, poraďte, nejlépe krok za krokem. Děkuji
↑ slunicko75:
Dobrý den, viz Odkaz, příklad č. 4.4.
↑ Jj:
děkuji. Ale bohužel stejně z toho nejsem moudrá, opravdu tu var (Xi) potřebuji krok za krokem. Á´t počítám, jak počítám, tak mi to nevychází, nezlobte se.
↑ slunicko75:
Pardon, trochu jsem zapomněl.
Máme xi = 1, 2, 3, 4, 5, 6; P(xi) = pi = 1/6
Pak: 
a 
Dále:
Pro náhodnou proměnnou X = x1+x2+ ... + x100, tvořenou součetem 100 náhodných veličin s výše
uvedenými parametry, platí
E(X) = E(x1)+E(x2)+ .... + E(100) = 100*E(x) = 350
a pokud jsou proměnné xi nezávislé (což jsou) platí obdobně i pro rozptyl (varianci):
D(X) = D(x1)+D(x2)+ .... + D(100) = 100*D(x) = 291.7
To už dáte.
děkuji ↑ Jj:
↑ ew.ji:
Zdravím,
provedeme opravu na spojitost, neboť máme diskrétní náhodnou veličinu, kterou aproximujeme na spojitou.
Dobře vysvětleno slide 22 a dál
mohu se ještě zeptat na výpočet na slidu 26 c) ? nějak se nemohu dopočítat výsledku 1. děkuji http://homel.vsb.cz/~jan939/STA/cviceni … _dalsi_SRP
Stránky: 1