Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Logos:
Protože se jedná o pravoúhlý trojúhelník, pak úhel BAC je tangens 180/200 (protilehá odvěsna ku přilehlé odvěsně)
Tangens = 0,9 což odpovídá úhlu: přibližně 42 srtupňů
Třetí úhel dopočítáš do 90 stupňů tj 90 - 42 = 48 stupňů.
zeta napsal(a):
Žebřík 8,5m dlouhý je opřen o zeď domu tak, že jeho dolní konec je 1 m od ní. Jak velký úhel svírá žebřík se zdí domu?
Prosím, vypočtěte mi to někdo, prosím.
goniometrická fc ostrého úhlu, protilehlá ku přeponě, takže 
zeta napsal(a):
z křižovatky dvou kolmých silnic vyjela současně dvě auta. Jedno po jedné silnici rychlostí 50km za hod, druhé po druhé silnici 72 km za hod. Určete jejich vzájemnou vzdálenost po 20 minutách.
dráha jednoho auta je jednou odvěsnou pravoúhlého trojúhelníku o délce
km (20 minut je třetina hodiny, čili ujede třetinu cesty, kterou zvládne za hodinu), dráha druhého auta je druhou odvěsnou o délce
km, délku přepony, která je vzdáleností těchto dvou aut po 20 minutách jízdy vypočteš z Pythagorovy věty 
Vypočtěte velikost úhlu, který svírají tečny vedené z boduP ke kružnici se středem a s poloměrem r´5cm, je-li /PS/ ´=10 cm.
Letadlo stoupá po startu pod úhlem 11stupňů a 30 min při půrměrné rychlosti 450 km za hod. Jak vysoko vystoupá za tři minuty?
Z domu chaty , která je ve stráni ve výšce h=150m nad parkovištěm, vidí pan Novák své auto v hloubkovém úhlu Beta=25stup.20min. V jaké vzdálenosti je auto od jeho stanoviště.
Prosím, potřebuji si zkontrolovat, zda-li jsem postupovala správně, snažila jsem se to vypočítat. Děkuji za pomoc. Jste moc hodní. Děkuji.
Tečny: Nakresli si to a uvidíš, že těch 10 je přepona a těch 5 je protilehlá odvěsna. Přes sinus vypočteš úhel mezi jednou tečnou a úsečkou PS. Pak to vynásobíš dvěma a dostaneš úhel mezi oběma tečnami.
Letadlo: Spočteš podle s=vt jak daleko doletí pod tím úhlem, pak podle Pythagorovy věty spočteš vlastně protilehlou odvěsnu k úhlu a tedy přes sinus vypočteš výšku.
Chata: Něco podobného, ale přes tangens spíše. Znám protilehlou odvěsnu, to je ta výška a chci přilehlou.
Strašně moc Vám děkuju!!! Určitě nejsem dokonalá, ale Vy zřejmě ano, to myslím úpřimně srdečně z celého srdce!!!!!
Já vím, že už toho chci asi hodně, ale mám tady ještě něco.
Dvě síly svírají pravý úhel a mají spoečné působiště. Velikost jejich výslednice je 115N a velikost síly F1=50N. Určete velikost síly F2. Jaký úhel svírá výslednice se silou F1 a F2?
Určete výškový rozdíl dvou stanic lanovky , je-li stoupání 55 stupňů a délka lana 1220 m
V pravidelném 8miúhelníku je poloměr kružnice opsané r=10m. Vypočtěte obsah 8miúhelníku a poloměr kružnice vepsané ró.
Děkuji mnohokrát za ochotu.
↑ zeta:
Př.3)
Osmiúhelník je složen z 8 rovnoramenných trojúhelníků, jehož ramena mají délku poloměru kružnice
tomuto osmiúhelníku opsané (10 cm)
Ramena trojúhelníku svírají mezi sebou úhel 45 stupňů (360/8 = 45)
Obsah 1 trojúhelníku bude:
Těch trojúhelníkú je 8 znamená to, že celý obsah 8-úhelníku je:
dosadíme za r =10 a dostaneme:
Velikost poloměru kružnice vepsané osmiúhelníku bude vlastně výškou v tom jednom trojúhelníku.
Protože je to trojúhelník rovnoramenný bude mít úhel, který svírá rameno trojúhelníku se základnou (stranou osmiúhelníku)
velikost 67,5 stupně (180-45)/2 =67,5
pro poloměr ro' bude platit:
PS: Zobecnění pro n-úhelník
Obsah n-úhelníka - S
Poloměr kružnice vepsané ro