Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zatiaľ viem spočítať jakobián len ak mám dané dve funkcie napríklad f(x,y)= 2y + x a g(x,y)= 5y + 7 + 8x ale teraz som narazil na tento príklad. Neviem si predstaviť čo s tým mám robiť tak prosím o pomoc s príkladom ale možno aj s nejakým prirovnaním k tomu čo som tu napísal aby som mal trocha poňatia čo sa deje :D ďakujem
Zdravím,
řekla bych, že nápověda se vztahuje ke způsobu transformace do polárních souřadnic (jak je zavedeno - například, inverzní zobrazení je v definici 9.2, potom i postup výpočtu, "přímé zobrazení" je v zadání v nápovědě).
Stačí tak na úvod? Děkuji.

Ďakujem za reakciu. Nerozumiem hlavne tomu, že je to rozdelené na 3 intervaly. Ako mám z toho urobiť jednu maticu?
↑ Krvilačník:
ten přepis musí být takto rozdělen, jak máte v nápovědě - zkus projít odkaz, který již jsem dávala, viz obrázek hned na úvod 9.2.1. Jakých hodnot nabývá
při průchodu celou kružnici (tedy tak, aby byla transformována cela souřadnicová plocha xOy)? A proč v bodě
,
libovolné (poslední řádek v nápovědě) musíme dodefinovat, ale nemůže počítat pomoci arctg(y/x)?
Samotná transformace tak užívá
,
je na intervalu od 0 do 2pi včetně (jelikož jsou ošetřeny všechny možné situace pro úhel) a nakonec
,
a to už budeš používat do výpočtu jacobiánu. Podaří se? Děkuji.

Z toho linku my vyplýva že jakobián inverzného zobrazenia k tomuto je ró ... takže jakobián tohto je ró na mínus prvú?
↑ Krvilačník: ano (věřím, že jsi ho také podrobně propočítal, ne, že jen výsledek z linku), vyšlo mi to stejně jak pro inverzní (
), tak i pro zadané (
).
Ještě se, prosím, podívej na link se skloňováním zájmena "já" ve slovenštině.

Ok ďakujem :) A k slovíčku mi: viem ako sa píše ale moje podvedomé písanie je zdeformované tým, že v slovenčine prečítam asi tak 100 slov mesačne, čo znamená že by som skôr uvítal link ako sa koncentrovať, aby moje písanie nebolo natoľko riadené podvedome a najlepšie v slovenskom jazyku :D
↑ Krvilačník:
není za co :-) pokud mám rozumět, že v studuješ v češtině, tak tam je ohledně skloňování "já" stejná potíž a dělá se stejná chyba. Jinak vícejazyčností rozumím a také s tím tak zápasím - jednu řeč neumím pořádně, druhou již zapomínám a obě považuje za mateřské.
Link na koncentrování nemám, tak se budeš muset soustřeďovat bez linku - v odkazech však máme užitečné slovníky. Označím za vyřešené.