Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 09. 2015 20:15

Krvilačník
Zelenáč
Reputace:   

Jakobián

Zatiaľ viem spočítať jakobián len ak mám dané dve funkcie napríklad f(x,y)= 2y + x a g(x,y)= 5y + 7 + 8x ale teraz som narazil na tento príklad. Neviem si predstaviť čo s tým mám robiť tak prosím o pomoc s príkladom ale možno aj s nejakým prirovnaním k tomu čo som tu napísal aby som mal trocha poňatia čo sa deje :D ďakujem

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-09/49658_jakobi%25C3%25A1n.png

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 07. 09. 2015 23:40

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Jakobián

Zdravím,

řekla bych, že nápověda se vztahuje ke způsobu transformace do polárních souřadnic (jak je zavedeno - například, inverzní zobrazení je v definici 9.2, potom i postup výpočtu, "přímé zobrazení" je v zadání v nápovědě).

Stačí tak na úvod? Děkuji.

#3 13. 09. 2015 18:21

Krvilačník
Zelenáč
Reputace:   

Ďakujem za reakciu. Nerozumiem hlavne tomu, že je to rozdelené na 3 intervaly. Ako mám z toho urobiť jednu maticu?

#4 13. 09. 2015 19:52

jelena
Jelena

↑ Krvilačník:

ten přepis musí být takto rozdělen, jak máte v nápovědě - zkus projít odkaz, který již jsem dávala, viz obrázek hned na úvod 9.2.1.  Jakých hodnot nabývá $\varphi$ při průchodu celou kružnici (tedy tak, aby byla transformována cela souřadnicová plocha xOy)? A proč v bodě $x=0$, $y$ libovolné (poslední řádek v nápovědě) musíme dodefinovat, ale nemůže počítat pomoci arctg(y/x)?

Samotná transformace tak užívá $\rho=\sqrt{x^2+y^2}$, $\varphi$ je na intervalu od 0 do 2pi včetně (jelikož jsou ošetřeny všechny možné situace pro úhel) a nakonec $x=\rho \cos \varphi$, $y=\rho \sin \varphi$ a to už budeš používat do výpočtu jacobiánu. Podaří se? Děkuji.

#5 13. 09. 2015 20:33 — Editoval Krvilačník (13. 09. 2015 20:35)

Krvilačník
Zelenáč
Reputace:   

Z toho linku my vyplýva že jakobián inverzného zobrazenia k tomuto je ró  ... takže jakobián tohto je ró na mínus prvú?

#6 13. 09. 2015 21:03

jelena
Jelena

↑ Krvilačník: ano (věřím, že jsi ho také podrobně propočítal, ne, že jen výsledek z linku), vyšlo mi to stejně jak pro inverzní ($\rho$), tak i pro zadané ($\frac{1}{\rho}$).

Ještě se, prosím, podívej na link se skloňováním zájmena "já" ve slovenštině.

#7 13. 09. 2015 21:43

Krvilačník
Zelenáč
Reputace:   

Ok ďakujem :) A k slovíčku mi: viem ako sa píše ale moje podvedomé písanie je zdeformované tým, že v slovenčine prečítam asi tak 100 slov mesačne, čo znamená že by som skôr uvítal link ako sa koncentrovať, aby moje písanie nebolo natoľko riadené podvedome a najlepšie v slovenskom jazyku :D

#8 14. 09. 2015 19:45

jelena
Jelena

↑ Krvilačník:

není za co :-) pokud mám rozumět, že v studuješ v češtině, tak tam je ohledně skloňování "já" stejná potíž a dělá se stejná chyba. Jinak vícejazyčností rozumím a také s tím tak zápasím - jednu řeč neumím pořádně, druhou již zapomínám a obě považuje za mateřské.

Link na koncentrování nemám, tak se budeš muset soustřeďovat bez linku - v odkazech však máme užitečné slovníky. Označím za vyřešené.

Zápatí