Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pěkný večer,
učím se nekonečné součty a u jednoho příkladu mi postup nesedí. Zkoušela jsem hledat chybu, ale zatím marně. Byla bych ráda, kdyby mi to někdo vyvrátil či potvrdil.
Řešení:
Nesedí mi to už v sumě...
↑ holyduke:
Děkuji za odkaz. Jde mi o to, že mám dojem, že tato rovnost neplatí. Pokud dám k sobě výrazy v sumě, tak nedostanu ale
a v dalším kroku rovněž neplatí: , postup je z jednoho webu a ač je výsledek správně, tak dle mě postup není.
Zdravím,
xstudentíkx napsal(a):
Jde mi o to, že mám dojem, že tato rovnost neplatí. Pokud dám k sobě výrazy v sumě, tak nedostanu
ale
rozumím správně, že neplatí "řešení" (nebo část řešení), které jsi uvedla v ↑ příspěvku 1:? Tento vztah
mi snad také nevyšel, ale za své schopnosti násobit bych neručila (sčítala kalkulačka).
postup je z jednoho webu a ač je výsledek správně, tak dle mě postup není.
pokud rozumím, tak "jeden web" má tento vzorec a nesouhlasí to se vzorcem, který je běžně uváděn (a je hodně způsobu důkazů, vč. geometrických) - viz kolega ↑ holyduke:. Zkus možna ještě upřesnit, nejlépe odkazem na "jeden web". Děkuji.
↑ xstudentíkx:
děkuji za upřesnění, pokud vidím dobře, tak není v pořádku roznásobení závorek v záložce "Otázka 2c) nápověda 1 řešení, po slovech "Sumu ∑ni=1i3 rozepišme obdobným způsobem jako dříve:", zkus překontrolovat (přechod z 1. řádku na 2.). Jak to vidíš? Děkuji.
↑ jelena:
Paráda. Takže sumy přepíšu na: což už souhlasí.
Následně dostanu: a to už souhlasí :) Přebývalo tam násobení třemi.
↑ xstudentíkx:
ano, to tak vypadá, že v úpravách někde ztratili znaménko -i+2i. Oni mají kontakt, tak napiš, prosím, ať opraví. Jinak je to sbírka pěkná a pěkně se rozrůstá.
↑ jelena:
Určitě kontaktuji, našla jsem ještě jednu další chybu v jiném příkladu, tak toho bude trochu více :)
↑ xstudentíkx:
tak to je dobře: a) chyby se opraví, b) mají zpětnou odezvu, že materiál, co připravuji, je používán - to potěší.