Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, byl by někdo prosím tak ochotný a sjel výsledky Anovou. Jde mi o to, jestli rozdíly mezi A-E a a-e jsou významné nebo ne. Děkuji moc, koukal jsem na internetu na videa, jak to zadat do Exelu a nějak moudrý z toho nejsem. Opravdu dotyčnýmu moc děkuji.
1) Ze 189 lidí vyřešilo:
A vyřešeno 127
B vyřešeno 117
C vyřešeno 89
D vyřešeno 155
E vyřešeno 130
2) Ze 189 lidí vyřešilo:
a vyřešeno 112
b vyřešeno 142
c vyřešeno 105
d vyřešeno 113
e vyřešeno 146
Na tohle se ANOVA samotná použít nedá, mohl bys to leda udělat Tukeyho testem (EDIT: Nebo několika t-testy s příslušnou korekcí).
Budeš mít asi rychlejší použít
test. Testová statistika bude
Porovnáme s tabulkovou hodnotou
. (EDIT: Oprava, má být 5 stupňů volnosti, ne 4.)
Vidíme, že
, proto zamítáme nulovou hypotézu a řekneme, že rozdíly mezi A-E a a-e jsou významné.
↑ KennyMcCormick: Díky za reakci, nevím, jestli to myslíme oba stejně. Jsou to dvě nezávislé skupiny vzorků, které nechci mezi sebou měřit. Jde mi o izolovaný výzkum u skupiny A-E a poté u skupiny a-e. Díky moc.
Takže máš dvě nulové hypotézy
1. 
2. 
?
Jestli ano, tak jsem tě pochopil špatně.
↑ KennyMcCormick: Přesně tak, respektive mám hypotézy jsou rozdíly u první, nejsou rozdíly u druhé a ty bych potřeboval otestovat.
Kdybys chtěl, aby jedna z nulových hypotéz říkala, že jsou rozdíly u první skupiny, musel bys specifikovat, jaké rozdíly to přesně jsou, tj. musel bys říct, jak by to náhodné rozdělení mělo vypadat.
Nebo to můžeš udělat tak, že si určíš ty dvě nulové hypotézy, jak jsem psal předtím:
1. 
2. 
↑ KennyMcCormick: aha, já dám, že nejsou a ono třeba dojde k vyvrácení hypotézy. Takže mějme tyto dvě nulové hypotézy a nějakou stat. metodou bych potřeboval určit, zda jsou pravdivé nebo ne.
Děkuji moc za čas a ochotu.
↑ Teejay:
Ahoj,
nejprve si dovolím trochu kafrat a mentorovat: Tady je hezky vidět, jak je na pytel, když zadavatel myslí, že "statistikovi předhodí čísla a on už s tím něco udělá", místo aby pořádně popsal, o co mu vlastně jde. Buď se vůbec nedomluví, nebo dojde k nějaké číselné magii a výstupem je "výsledek"...
A teď konkrétně. Pokud jsem to pochopil, tak jsi dělal to, že jsi měl 189 respondentů a těm jsi předložil k řešení 5 úloh označených A až E a zaznamenal jsi si, kolik respondentů bylo u každé úlohy úspěšných. Zajímá tě, jestli je hypotéza, že u všech úloh byla stejná úspěšnost v řešení, statisticky významná. Pak jsi použil jiných pět úloh označených a až e a zajímá tě totéž. Chápu to dobře?
Pokud ano, tak je to poměrně jednoduchý test o struktuře, tedy nakonec povede na výše zmiňovaný chí kvadrát test podle tabulky:
úloha A B C D E správně 127 117 89 155 130 odhad 123.6 123.6 123.6 123.6 123.6
V jednotlivých sloupcích jsou jednotlivé úlohy, správně je počet lidí, kteří odpověděli správně, a odhad je vlastně průměrný počet lidí, kteří odpověděli správně. "Finta" je ta, že si nulovou hypotézu formuluješ tak, že výsledky A-E jsou výsledky rovnoměrného rozdělení.
Postupem popsaným výše určíš, že testová statistika je 18.44, počet stupňů volnosti je 4. Kritická hodnota na hladině významnosti 5 % je na hladině významnosti 9,48 (z tabulek). Protože je zjištěná testová statistika větší, zamítáme nulovou hypotézu o rovnoměrném rozdělení. Tedy zamítáš hypotézu o tom, že jednotlivé úlohy jsou řešeny správně se stejnou četností. Tedy otázky/úlohy A-E nejsou stejně těžké/náročné.
Podobným způsobem si otestuješ i výsledky s úlohami a-e, testová statistika by měla vyjít 11.26. (Tedy pokud jsem správně pochopil tvůj problém)
Děkuji všem zúčastněným za přispění k testování.
Ještě tu mám jeden problém v práci.
Mám 100 žáků, každý dostane úlohy A, B, C, D, E, které poté ohodnotím (za každou max. 20 bodů), jak přes chí-test zjistím, zda úlohy A-E byly rovnocené. Když jdu na to tak, jak jsem šel předchozí dva problémy, tak mi vychází nemyslná čísla.
Postupoval jdem tak, že jsem sečetl body z úloh A, z úloh B, .... a poté počítal chí-test, ale vyšlo mi veliké číslo.
Díky moc.
↑ Teejay:
Ahoj, zase použij test o struktuře. Prostě si spočítáš průměrný bodový zisk a ten ti bude sloužit jako odhad pro všechny možnosti. Testovou statistiku pak spočítáš:
Výsledek porovnáš s kritickou hodnotou pro čtyři stupně volnosti (viz výše) a podle toho zamítneš nebo nezamítneš hypotézu o rovnoměrném rozdělení bodování jednotlivých otázek.
Pro nematematiky je dobrá kniha prof. Zvárové, pokud chceš se statistikou dále něco podnikat, tak si ji rozhodně prostuduj nebo kup (pokud je vůbec v prodeji).
↑ Formol: Přesně takto jsem postupoval pro hodnoty: součet bodů za úlohu A je 10604, B = 9666, C= 8218, D=11694, E=9976 . Hodnota kvadrátu mi vyšla 649,66, což mě zarazilo, protože hodnota významnosti na hladině 0,05 je právě těch 9,48.
Formol děkuji za pomoc a doporučenou literaturu, bude se hodit.
↑ Teejay:
To je normální výsledek, prostě na hladině významnosti 5 % (ale můžeš použít i 1 %, kritická hodnota je 13,27) zamítáš hypotézu o rovnoměrném rozdělení výsledků. Tedy v jazyce zadání, zamítáš hypotézu, že otázky jsou pro tvé respondenty stejně obtížné.
To, že ti vyšlo veliké číslo, je v pořádku, rozptyl hodnot u otázky nejvíce a nejméně ohodnocené je poměrně velký.
Poprosil bych vás ještě o jednu radu.
Testoval jsem 200 žáků z pěti úloh A, B, C, D, E. Z každé úlohy mohli získat 20 bodů. Jak nejvhodněji otestovat nulovou hypotézu, že náročnost úloh je stejná.
Když jsem to řešil pouze přes četnost (vyřešil x nevyřešil), tak to všechno vycházelo dobře. Dá se to udělat tak, že sečtu dosažené body v jednotlivých úlohách a udělám chí-kvadrát test. Nebo mám udělat průměrný počet u každé úlohy a poté chí-kvadrát test. Nebo je vhodnější jiný test.
Ještě jedno díky.
Z každé úlohy mohli získat 20 bodů. (...) Dá se to udělat tak, že sečtu dosažené body v jednotlivých úlohách a udělám chí-kvadrát test.
Jestli mohli získat až 20 bodů, tak podle mě se to takhle počítat nedá, protože velikost statistiky poroste s počtem bodů, tudíž pouze volbou dostatečně velkého maximálního bodového ohodnocení bychom mohli zamítnout nulovou hypotézu bez ohledu na to, zda je náročnost úloh skutečně stejná.
Jak nejvhodněji otestovat nulovou hypotézu, že náročnost úloh je stejná.
Můžeš použít ANOVu. Jestli jste ve škole dělali testování heteroskedasticity reziduí, udělej i to.