Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, vedeli by ste mi prosím vysvetliť ako matematickou indukciou dokážem toto? Vďaka :)
Jelena: edit: jak ukázala následná diskuse, uvedený vztah nebyl platný (a v příspěvku č. 8 kolega vanok navrhl možné znění úlohy, které je dále diskutováno)
↑ Eratosthenes: hop,prave pozeram,ze som zabudla uviest podmienky,
su kladne :)
Pozdravujem
Nechcela si dokazat ze
Pre ostro kladne realne
?
ahoj, našla som v inej knihe aj prvé dve časti tohto príkladu (bez ktorých to nejde) a postupovala som takto:
1. Dokážte, že platí: ak
a
, potom
.
Dôkaz: 
a to platí aj pre
= 0 (
) aj pre x_{2} iné od 0 (
)
2. Na základe toho dokážte, nech
sú kladné čísla také, že
potom
.
Dôkaz:
-čiže ak platí, že
, potom
a
(čo je vlastne to isté ako v prvom príklade, čiže
)
-ak použijeme predpoklad, že to bude platiť aj pre k+1, potom to vyzerá takto (z 1. príkladu)
(čo platí)
a teraz sa dostávame k prípadu číslo 3 (ktorý mi robí problém), kedy
a) 
b)![kopírovat do textarea $\sqrt[n]{x_{1}x_{2}...x_{n}}\le \frac{1}{n}$](/mathtex/8b/8bea9958d562aa584be465738fb67a41.gif)
kde
sú kladné čísla
Ahoj
Mas tam naznak dokazu vdaka GA nerovnosti.
No vsak to sa da pouzit len v pripade ktory popisujem ↑ vanok:
Vtedy dostanes ![kopírovat do textarea $\frac{x_{1}}{x_{2}}+\frac{x_{2}}{x_{3}}+...+\frac{x_{n-1}}{x_{n}}+\frac{x_n}{x_1}\ge n\sqrt[n]{\frac{x_{1}}{x_{2}}*\frac{x_{2}}{x_{3}}*...*\frac{x_{n-1}}{x_{n}}*\frac{x_n}{x_1}}=n$](/mathtex/2a/2a077e3212cce2b9bca193994e3cc981.gif)
(Ako vidis pod odmocninou mam 1, a ty nie).
To ukoncuje dokaz.
Ale skutocne viem to dokazat aj indukciou.
Mozem ti v tom pomoct. Ale najprv si uvedom chyby v tvojom zadani. ( ak je to skutocne tak ako pises v nejakek knihe, tak ju hod okamzite do kosa !)
Ako vidim nic nove, co sa tyka dokazu.
Mimoriadne tu dam navod na riesenie indukciou, problemu vo forme ako treba ↑ vanok: ako som to napisal vysie.
Robim to len preto, lebo ide o trochu delicatny dokaz.
Nerovnost
pre
,
Plati pre n=2,.......
Kontrola
aplikujme
prvych z nich, co da
.
, 
Zdravím,
dle zprávy kolegy vanok v reportech moderátorům přesouvám do zajímavých, jen bych chtěla doplnit do úvodního příspěvku ještě správné zadání (původní příspěvek ponechám celý), jen co, prosím, mám doplnit? Děkuji.
Pozdravujem ↑ jelena:
Moj prispevk #8 obsahuje spravnu formu textu cvicenia.
Skutocne v povodnom prispevku chyba jeden scitanec. Preto ako ukazali prve prispevky nemohol mat ani riesenie.
No ale pre citatela moze ist o poucnu chybu.
Ako sa da vidiet v #10 existuje aj jednoriadkove riesenie vdaka GA nerovnosti (GA=geometricko-arimetmeticka).
↑ vanok: zdravím a děkuji za upřesněni, přidala jsem odkaz do ↑ úvodního příspěvku:.