Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, jsem ze SŠ prvního ročníku a nevím si rady s jedním příkladem,zkoušela jsem ho víckrát a pokaždé mi vyšel o něco jinak.
Vzdálenost mezi Olomoucí a Prostějovem je 16 km. Z Prostějova směrem na Brno vyjeden v 7.20 h nákladní auto a průměrnou rychlostí 48 km/h. v 8 h vyjelo z Olomouce rychlostí 72 km/h osobní auto přes Prostějov směrem na Brno.V kolik hodin a jak daleko od Olomouce dojede osobní auto nákladní automobil?
Zkoušela jsem logickou úvahu jako jak daleko bude nákladní auto v 8:00 a pak jsem to dopočítala(sama už nevím jak) a vyšlo mi, že se potkají v 10 hodin. Poté jsem to také zkoušela dát do rovnice podle vzorce s=v.t tudíž 48x-16(ty kilometry co má nákladní auto náskok)=72(x-2/3)
Prosím, prosím, už nevím co s tím.
Ahoj ↑ Leontyna49:,
Ja by som zacal s obrazkom.
Co ca da na nom vycitat?
Nakladne auto v1=48, t1=t2+2/3,
Osobne v2=72, t2, s+16
Potom pouzi s=vt

Ahoj ↑ Leontyna49:
V úloze bude platit obecný vztah
. Jsou daná 3 místa Olomouc-Prostějov-Brno. Auto s rychlostí 48 km/h pojede o 2/3 hodiny déle. Spočteme tedy s1 a to se rovná
, dále víme, že druhé auto má rychlost 72 km/h pojede nějaký neznámý čas a pojede z jiného místa, napadá tě jak vytvořit pravou stranu rovnice?

↑ xstudentíkx:
Tak to bude nejspíš 72.t+16(jede o 16 km více)

↑ Leontyna49:
Ano, teď už to stačí dát dohromady a dát si pozor abys na levé i pravé straně použila stejné označení času :)

↑ vanok:
Děkuju za pomoc,vyšlo mi že t=2/3 hodiny

↑ Leontyna49:
Ano, mně to také tak vyšlo.

↑ xstudentíkx:
Děkuju moc!

↑ xstudentíkx:
I když už je téma označené jako vyřešené tak bych rád věděl jaké t vám vyšlo 2/3 ?
Mě osobně vyšlo, že
1) Nákladní auto z Prostějova jelo 2 hodiny 40 minut a ujelo 128 km
2) Osobní auto jelo z Olomouce 2 hodiny a ujelo 144 km.
tedy:
Osobní auto dojelo nákladní v 10:00 hodin ve vzdálenosti 144 km od Olomouce.
↑ Leontyna49:,
V ↑ vanok: som ti dal do popredia udaje aby si mohla vyriesit tvoje cvicenie.
Cakane riesenie je ako pise ↑ Cheop:.

↑ Cheop:
Ano máte pravdu, nevím proč jsem těch 16 km odečtla místo přičetla....Správná rovnice tedy bude
, x=čas
Snad si toho autorka tématu všimne. Děkuji za opravu