Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim, prestudoval som si nieco z teorie polynomov ale vzdy ked narazim na nieco v praxi tak casto sa vyskytnu problemy.
mam polynom piateho stupna 
tych kandidatov na koren je dost vela v tomto pripade, existuje nejaka rychlejsia metoda okrem toho ako skusat korene v hornerovej scheme?

Ahoj ↑ j7:
z tohoto polynomu dostaneme
, nyní je zde vidět, že pro čísla 3 a -3, můžeme
jakoby zatím vynechat (pro dosazení hodnot 3 a -3). Máme tedy
a zkusíme tam tyto dvě čísla (žádná jiná ne, nedostali bychom správné výsledky pro původní rovnici) dosadit. Samozřejmě tuto rovnici můžeme vyřešit i výpočtem. Použijeme substituci a máme
z toho je jasné, že kořeny -3 a 3 jsou opravdu kořeny naší původní rovnice. Kořeny
nás nezajímají, jelikož by neodpovídaly našemu původnímu polynomu.
Zde šlo spíše o nápad o zjednodušení (pokud nesmíš používat kalkulačku rozhodně se hodí). Já když hledám kořeny takových polynomů, používám na nalezení prvního buď taková zjednodušení jako jsem zde uvedla (nejde to vždy) a nebo dosazuji hodnoty blízké nule.
↑ xstudentíkx:
vdaka, velmi mi to pomohlo, hned vam klikam plusko :)

↑ j7:
Nemáš zač :)
Většinou ty kořeny vychází v okolí nuly, od -4 do 4, samozřejmě může vyjít i větší kořen, ale jelikož je jich více, většinou se jeden v tomto okolí najde a nebo je potom dobré využít to co jsem použila já, v mnoha příkladech se dají podobné úpravy najít :)
↑ xstudentíkx:
este jeden dotaz, ked si spravim skusku za X dosadim koren napr. 3 tak by sa to malo rovnat 0, ked to vyratam priamo v rovnici tak sa to rovna 0 ale ked skuusim dat 3 do hornerovej schemy tak sa to nerovna 0

↑ Al1:
Pěkné, toto jsem přehlédla...