Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Nazdar, chcem sa spýtať na jav ktorý som pozoroval keď som držal v rukách hrniec s vodou a čajom: Keď sa točím do jednej strany voda a obsah do druhej... má to niečo so zotrvačnosťou a odstredivou alebo dostredivou silou nie? môžte mi to presnejšie vysvetliť?:)
Aj so zotrvacnostou, aj s odstredivou silou. Ale ked tocis len do jednej strany, tak sa voda bude hybat v tom istom smere ako hrniec, to len ked menis smer tocenia tak do roznych stran.
Zotrvacnost tam samozrejme je, lebo vsetka hmota ma zotrvacnost. Ta je prave dovod preco sa pohybuje voda chvilu v povodnom smere tocenia aj ked hrniec zacnes tocit naopak, chce zotrvavat v povodnom pohybe. Ale tym ze existuje trenie medzi vodou (viskozita), aj medzi hrncom a vodou, budes svojim tocenim posobit na vodu nejakou silou v tom smere v ktorom tocis, preto sa eventualne zacne pohybovat v tom smere.
A odstrediva sila sice posobi, ale s tym efektom co pozorujes nesuvisi - akurat nahrna vodu ku krajom.
↑ Contemplator: Voda sa netočí, len zotrváva vo svojom netočivom stave. Keď sa prestaneš točiť, aj čaj sa prestane "točiť". :-D
↑ Contemplator:
Správně je příspěvek od ↑ Xellos:.
↑ rss:
Voda sa netočí, len zotrváva vo svojom netočivom stave. Keď sa prestaneš točiť, aj čaj sa prestane "točiť". :-D
Už jsem tě dvanáctkrát upozorňoval, že nerozumíš fyzice ani na úrovni střední školy, a že by ses to měl doučit.
Protože v tom psaní nesmyslů pokračuješ, musím ti bohužel dát další mínus.