Dobrý den,
rád bych poprosil o radu ohledně výpočtu délky nejspíš rovinné křivky. Mám zadanou pouze celkovou délku 20cm, výšku 1cm a rozteč 4 na 1 cm (dá se nejspíš chápat i jako stoupání nebo vzdálenost mezi jednotlivými oblouky).
Vše je znázorněno na obrázku: 
Upřímně.., nejsem vůbec matematik. Našel jsem sice něco k této problematice, ale já se v tom fakt nevyznám.
Měli byste prosím nějaké jednoduché řešení, jak toto rozluštit?
Děkuji moc za rady..
↑ freename:
Podle mě se musí jednat o šroubovici (3D-křivka)
Pokud by to měla být rovinná křivka pak by se mohlo jednat o nepovedenou prodloženou cykloidu přibližně o parametrických rovnicích
U takto definované křivky by výpočet délky vedl na eliptický integrál
Budeme tedy předpokládat, že se jedná o zobrazení šroubovice, která má parametrické vyjádření (jeden závit):
kde 
Pro náš případ:
počet závitů (napočítal jsem) 32
poloměr vepsaného válce 1/2=0.5 cm
stoupání šroubovice 20/32=5/8 cm
Délka závitu šroubovice se spočítá ze vzorce (délka je (z rozvinu) přeponou pravoúhlého trojúhelníka o stranách 2Pir a s)
Tedy 
Stejný vzorec lze jednoduše odvodit i pomocí integrálního počtu (délka prostorové křivky zadané parametricky)
Tady je obrázek stejný jako ten nahoře vyjma kót
Délku křivky si můžeš ověřit Zde
Je stejná jako délka šroubovice 
↑ freename:
Odkud víš, že je to rovinná křivka? (Je to nějaký příklad, můžeš dát kompletní zadání)
Jestli je to rovinná křivka, pak se podle mě musí skládat z více oblouků (i když o tom mám velké pochybnosti, že jsou to oblouky)
Výpočet tak jak jsem jej napsal platí pro šroubovici a tedy pro tuto "pakřivku" platit samozřejmě nebude.
↑ freename:
Ahoj.
Jen tak "od oka" mne napadá možný parametrický popis:
, kde
probíhá nějaký vhodný interval.
Jak vypadá oriiginál zadání?
↑ Rumburak:Veškeré zadání je právě v mém úvodním příspěvku. Je to přesně jako bych tužkou na papír kreslil obloučky jeden přes druhý. Jaká je pak délka toho co nakreslím...
Ještě mě tak napadá, že se nepočítá s počtem závitů. Je zadána jen konečná délka, jakoby onen průměr a počet či vzdálenost mezi jednotlivými oblouky.
Honzc napsal(a):
↑ freename:
Podle mě se musí jednat o šroubovici (3D-křivka)
Pokud by to měla být rovinná křivka pak by se mohlo jednat o nepovedenou prodloženou cykloidu přibližně o parametrických rovnicích
U takto definované křivky by výpočet délky vedl na eliptický integrál
Budeme tedy předpokládat, že se jedná o zobrazení šroubovice, která má parametrické vyjádření (jeden závit):
kde
Pro náš případ:
počet závitů (napočítal jsem) 32
poloměr vepsaného válce 1/2=0.5 cm
stoupání šroubovice 20/32=5/8 cm
Délka závitu šroubovice se spočítá ze vzorce (délka je (z rozvinu) přeponou pravoúhlého trojúhelníka o stranách 2Pir a s)
Tedy
Stejný vzorec lze jednoduše odvodit i pomocí integrálního počtu (délka prostorové křivky zadané parametricky)
ahoj ↑ freename:
>> Podle mě se musí jednat o šroubovici (3D-křivka)
Není to 3D křivka, to by k popisu nestačila vodorovná a svislá kóta. Pokud to má mít něco společného se šroubovicí, pak je to axonometrický průmět šroubovice (což je 2D křivka).
>> Pokud by to měla být rovinná křivka pak by se mohlo jednat o nepovedenou prodloženou cykloidu
... a průmětem šroubovice je právě cykloida - prostá, zkrácená nebo - jako v tomto případě prodloužená. Ovšem máš pravdu, že je značně nepovedená - její smyčka je téměř na sto procent přesná kružnice:
což je určitě špatně. Takto ten průmět vypadat nemůže. Takže bych se spíš přiklonil k názoru kolegy ↑ Rumburak:. Parametry t, a, lze sice z obrázku více či méně přesně odměřit, ale úplné zadání by určitě bodlo...
↑ freename:
Tak naposledy.
1. Problém obrázku spočívá v tom, že nejsou stejná měřítka na ose x a y. (ve skutečnosti oblouky nebudou skoro kružnice ale "elipsy")
2. Pokud je to opravdu rovinná křivka, pak se jedná o trochu zmutovanou prodlouženou cykloidu (jak jsem už psal dříve), stále si však myslím, že to je pohed na 3D-křivku a to šroubovici.
Teď k k rovnici a výpočtu
Rovnice je na obrázku níže:
↑ Honzc:
já jenom aby bylo úplně jasno: "pohled na šroubovici" a prodloužená cykloida je jedna a tatáž křivka. A to, zda na osách jsou stejná či různá měřítka (tj. zda ta smyčka je kružnice, anebo elipsa) je principiálně úplně jedno. Pokud to tak totiž je, nemůže to být "pohled na 3D šroubovici" (= prodloužená cykloida), leda opravdu pořádně zmutovaná...
↑ Eratosthenes:
Tak aby bylo úplně jasno i mně.
Já se stebou nehádám, že pohled na šroubovici je mějaká cykloida.
Ovšem předložený obrázek je naprosto matoucí. Hlavně kóty 20 cm, a jeho detail, že křivka má 5 stoupání ("závitů") na 1 cm.
To totiž není pravda. (jestliže spočítáme to, co je naorázku, pak by stoupání muselo být 35/20)
Já jsem do svého příspěvku č.2 vložil obrázek,který vypadá "přesně"tak, jak je ten v zadání. (pouze bez kót)
Pak stoupání není ani 4 ani 5 závitů na 1 cm ale přesně 4.35/cm.
Její délka je pak opět 102.5 cm (jak je možné se přesvědčit v odkazu)
Tedy závěr:
1.Úloha je špatně zadaná-obrázek neodpovídající ( hlavně kóty 20 cm a stoupání)
2.Kóta 20 cm podle mě odkazuje na to, že se jedná o pohled na šroubovici s průměrem 1 cm a celkovou "výškou" 20 cm při 32 závitech
3.Délky popsané šroubovice a mnou interpretované rovinné křivky (viz.doplněný příspěvek č.2) jsou stejné a to 102.501 cm.
- obrázek co jsem vložil byl jen ilustrativní pro představu, rozměry apod. však sedí, a proto zadání není chybné
- kóta 20 je jen délkový údaj, který měl přiblížit výpočet k této vzdálenosti. Mohlo tam být jakékoliv jiné číslo
- to, jestli jde o šroubovici, křivku nebo cokoliv jiného nechám na odbornících. Když si zkrátka vezmu zdobítko na cukroví a budu s ním z leva do prava projíždět po buchtě a dělat malé kruhy, tak zkrátka vznikne tvar, jehož parametry jsem chtěl vypočíst
- a poslední věc...ve výpočtu nelze počístat s vizuálním odpočtem kružnic na jeden cm. Zkrátka jsou k dispozici pouze a jen údaje, které jsem zadal + tvar, který byl uveden výše.
Honzc napsal(a):
↑ Eratosthenes:
Tak aby bylo úplně jasno i mně.
Já se stebou nehádám, že pohled na šroubovici je mějaká cykloida.
Ovšem předložený obrázek je naprosto matoucí. Hlavně kóty 20 cm, a jeho detail, že křivka má 5 stoupání ("závitů") na 1 cm.
To totiž není pravda. (jestliže spočítáme to, co je naorázku, pak by stoupání muselo být 35/20)
Já jsem do svého příspěvku č.2 vložil obrázek,který vypadá "přesně"tak, jak je ten v zadání. (pouze bez kót)
Pak stoupání není ani 4 ani 5 závitů na 1 cm ale přesně 4.35/cm.
Její délka je pak opět 102.5 cm (jak je možné se přesvědčit v odkazu)
Tedy závěr:
1.Úloha je špatně zadaná-obrázek neodpovídající ( hlavně kóty 20 cm a stoupání)
2.Kóta 20 cm podle mě odkazuje na to, že se jedná o pohled na šroubovici s průměrem 1 cm a celkovou "výškou" 20 cm při 32 závitech
3.Délky popsané šroubovice a mnou interpretované rovinné křivky (viz.doplněný příspěvek č.2) jsou stejné a to 102.501 cm.