Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 10. 2015 12:02

damib
Škola: VUT FCh
Reputace:   

Existují různé fígly na upravování výrazů ?

Zdar,
mám menší problém s upravováním výrazů (těch těžších), protože nikdy správně nevím, jak mám pokračovat dál a zamotám se ve výpočtu, protože nedokážu říci, jakým způsobem se dostanu k výrazu, který je rozložitelný do vzorce. Podle jakých indícií tedy poznám, zda mám zvolit ten a ten postup ? Jsem v tom zamotaný. Ve škole jednou nějaký výraz upravujeme pomocí postupného vytýkání a jindy třeba postup jiný, přičemž postup s vytýkáním se pro mně jeví dobře, ale dobře to není. Nechci, aby mi tady někdo říkal, že se mám naučit vzorečky, když je umím, nebo aby mi říkal, že jedinou dobrou školou v matematice je zkušenost. Chci seriózní radu.
Díky.

#2 10. 10. 2015 12:36 — Editoval misaH (10. 10. 2015 12:45)

misaH

Re: Existují různé fígly na upravování výrazů ?

↑ damib:

Tak daj nejakú konkrétnu úlohu, ktorá ti nevyšla.

Všeobecne:

1. vynímanie (čísla, písmenká, zátvorky)
2. "vzorce"... 2 zátvorky (podľa tvaru výrazu buď s rovnakými alebo nerovnakými znamienkami)
3. ich kombinácie

A - čím viac príkladov prerátaš  (skúsenosť) tým ti to pôjde lepšie, veď to je jasné.  :-)

Existujú zbierky riešených úloh.

#3 10. 10. 2015 17:07 — Editoval damib (10. 10. 2015 17:09)

damib
Škola: VUT FCh
Reputace:   

Re: Existují různé fígly na upravování výrazů ?

Dnes už jsem na to abych viděl další příklad přepočítaný. Například se mi stává to, že někde na začátku vytknu, ale jakmile dojdu tak do půlky, tak zjistím, že jsem vytýkat neměl, ale měl jsem to něčím vynásobit.  Potom jde celej výsledek do kytek. :) Normálně to takovej problém není, ale na písemce  bych už neměl čas. Zní to blbě, ale asi nevím, kdy vytknout a kdy vyvrátit.

Zápatí