Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ještě bych se chtěla zeptat, jak je to s touto úlohou. Opravdu si nevím rady. Nevychází to. Achjo!
Jaká je osmolarita fyziologického roztoku?
předpokládám, že w=0,9% --- to je 9g
čili n=m/M => n= 9g/23 =0 ,39
c =n/V
c = 0,39
Má ovšem vyjít 0,154.... Sakra, kde dělám chybu? Prosím, vysvětlíte mi to??
A jak se spočítá molalita?Co to vůbec je molalita? Můžete mi to přiblížit nějak osobě nechemické bez internetových zdrojů? Zkrátka vysvětlit polopatě.
Děkuji.

↑ monika4419:↑ monika4419:
Sppletla jsem se. - první zadání má být rovnou: Jaká je molarita fyziologického roztoku? - výsledek má být c =0,154
Druhý příklad - jaká je osmolarita fyz. roztoku? s výpočtem... teoreticky to znám že je 308mOsm/l
Zdravím,
abych se zorientovala - první úloha je Jaká je molarita fyziologického roztoku? Potom máš 1 litr roztoku o koncentraci 0,9 % hmotnostních, 9 g NaCl v 1 litru také dobře, ale M nedosazuješ jen Na, ale M(NaCl). Překontroluj, prosím.
Sakra, kde dělám chybu?
Jakou profesní vizi, prosím, máš? Musí snad být nějaká úroveň projevu také :-) Molalitu najdeš v definicích (zkus najít, potom se ještě upřesní, pokud zůstane nejasné). Druhá úloha "jaká je osmolarita fyz. roztoku?" Děkuji za upřesnění.