Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ terymath:
Zdravím,
já bych počítal první derivaci a zjistil její nulové body a případně intervaly monotonnosti pro určení minima či maxima fce. Budeš řešit kvadratickou rovnici s parametrem a.
Zdravím,
↑ Al1: ještě bychom se mohli zeptat, jaké nástroje lze používat. Další možnost je úprava na
, podělení a zkoumání částí
(buď na grafu: podíl lineární a kvadratické, ale to by nejspíš neprošlo, nebo přímo rovnice s parametry
, nebo opět derivace). Jak se to vidí? Děkuji.
↑ jelena:
Zdravím,
řešit se to dá celkem snadno i bez derivací určením oboru hodnot.
↑ zdenek1:
také pozdravy a děkuji (derivaci bych nechala jako poslední nebo ověřující možnost). Autorka tématu se však neozývá, tak povolený aparát nevíme (pro SŠ ale derivace také spíš až na okraj).
↑ zdenek1:↑ jelena:
Povolený aparát není pevně daný, ale jedná se o úlohu z matematické olympiády (předpokládám, že pro SŠ), takže co nejjednodušší řešení bude, tím lépe.
Nejvíce se mi zatím líbí řešení od ↑ zdenek1: ... avšak některé kroky (a úpravy) moc nechápu.
↑ terymath:
děkuji za upřesnění. Aktuální úloha olympiády to není (potom by nešlo diskutovat viz pravidla), potom předpokládám buď přípravu na olympiádu, nebo v rámci VŠ - příprava budoucích cvičitelů pro olympiády (nebo něco podobného). Potom je dobré úlohy pocházející ze soutěží (neaktuálních) a z příprav vkládat do sekce "Zajímavých" - cca v polovině hlavní stránky fóra. Téma přesunu, ještě upřesní, prosím, kterou úpravu by měl kolega Zdeněk doplnit (a kolegu o to poprosíme jako autora úprav).
↑ jelena:
Pokud jsem tedy počítala
, 
což se rovná
, vyšlo mi, že
jen v případě kdy 
a to by vycházelo po dosazení do krajních bodů, že:
a) min = (6 - 6) = 0, max = (6 + 6) = 12
b) min = (6 - 10) = -4, max = (6 + 10) = 16
Je to tak správně? Děkuji
↑ terymath:
také děkuji, mně ještě vychází
.
-----------
"Už jsem se dneska ráno té odmocniny začínal bát..." (c)
Stránky: 1