Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
poradí mi někdo jak to dokázat?
Definujme následující jazyk nad abecedou
:
D = {w | w obsahuje stejný počet výskytů podslov 01 a 10}.
Například slovo 101 patří do D, protože 101 obsahuje jednou 01 a jednou 10, ale například
slovo 1010 nepatří do D, protože 1010 obsahuje dvakrát 10, ale jen jednou 01.
Ukažte, že D je regulární jazyk.
Vím, že by se to mělo dokázat regulární gramatikou nebo konečným automatem. Mi ale spíš přijde, že regulární není, protože jak si mám pamatovat počet výskytů jednotlivých podslov?
Dokázala bych to tedy pomocí Pumping lemma: 

pro i=2:
protože l>0, tak
, tudíž z PL není regulární.
Je to tak?
Díky.
↑ kulicka:
Pozor, slovo
obsahuje
podslov
a
podslov
. (Prostě proto, že řetězec 0101 ti vygeneruje 10 (uprostřed).)
↑ kulicka: Pozor, Pumping lemma se používá pro důkaz, že daný jazyk není regulární. Pokud chceš dokazovat, že nějaký jazyk regulární je, pak ti to lemma nepomůže. V zadání je, že máme ukázat regulárnost jazyka D. Já bych na to zkusil jít přímo z definice na Wikipedii (https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Regul%C … 3%AD_jazyk), tj. najít takové regulární jazyky, jejichž 'spojením' dostaneš D. (jen nápad :)
nikdy som nebol nejako zvlášť dobrý v týchto veciach, ale
neznamená rovnaký výskyt len to, že ak chceme aktuálne "dobré" slovo končiace na 0 rozšíriť 1 tak musíme pridať aj nulu a končiace na 1 ak chcem rozšíriť nulou pridať aj jednotku?
je to len hlasné rozmýšľanie a tiež otázka na skúsenejších