Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
můžete, mi, prosím poradit ohledně smyček v karnaughově mapě?
Udělal jsem si takovouto pravdivostní tabulku:
Já zatím našel 3 smyčky - měly by být ale 4 ty smyčky. Tady jsem udělal KM:
Tady jsem to udělal v simulátoru - to mi sedí na tu pravdivostní tabulku, ale když to chci udělat zpětně na tu mapu tak nemůžu najít tu 4. smyčku. Ten alg. výraz který jsem použil na simulaci jsem si udělal pomocí zákonů Booleovy algebry z té pravdivostní tabulky.
Budu moc rád za pomoc - vůbec netuším,kde ta 4. smyčka je.
Díky moc za pomoc!
↑ fsoft:
Ahoj,
zkusil jsem si sestavit Karnaughovu mapu a také v ní mám jen tři skupiny, výsledná formule je (snad to tak značíte):
Čtyři skupiny si můžeš vyrobit, když si to seskupíš jinak, to seskupování v mapě nemusí být vždy jednoznačné. V praxi se někdy řídíš i tím, z jakých hradel budeš celý obvod sestavovat.
Dobrý večer,
zkontroloval jsem si to podle internetové kalkulačky - a opravdu ta nejvyšší proměnná vypadne - viz. moje mapa.
Udělal jsem si tedy následující výraz podle té mapy co mám:
[
mapa:
pořadí na mapě jsme se ve škole učili takto jak to mám.
Obvod jsem si pomocí programu nasimuloval:
Netuším, kam ale zapojím tu nejvyšší proměnnou která vypadne? Tu nechám být a nezapojím jí? Když ale to chci zkusit jestli výstup sedí dle pravdivostní tabulky jak to zjistím, když tu jednu proměnnou vlastně nezadávám?
Budu moc rád za radu - jsem úplně bezradný a nevím jak na to.
Díky moc