Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
řeším úkol do 3. třídy :-D
Kolik vrcholů, hran a stěn mají základní tělesa. "Normální" tělesa jsou v poho, ale nejsem si jistá u koule a válce.
Napsali jsme toto:
koule: 0 vrcholů, 0 hran, 1 stěna
válec: 0 vrcholů, 2 hrany, 3 stěny
Dá se ale vůbec povrch koule označit jako stěna?
Děkuji za rozbor, ráda se poučím :-) Paja
↑ Papajuli:
Dobrý den.
Řekl bych, že
- povrch koule se neoznačuje jako stěna, že její povrch tvoří kulová plocha (nebo taky sféra, sférická plocha),
- válec je tvořen dvěma podstavami a pláštěm, nezdá se mi označit tyto za stěny. Hrany válec má (hrany podstavy válce).
Ovšem tak jsme se to učili někdy před šedesáti lety - snad to tak zůstalo (?).
↑ Jj:
Děkuji.
Taky se mi nějak příčí nazývat části povrchu válce, kuželu a koule jako STĚNY. Ale autor učebnice pro 3. třídu to asi neřešil. :-/
V jednom cvičení je výslovně uvedeno, že STĚNY válce mohou být tvořeny čtvercem, obdélníkem a kruhem.
No asi se budu muset oprostit od názvosloví a brát to prostě tak, že cílem bylo rozvíjet v dětech prostorovou představivost a přitom jim nemotat hlavu názvy jako je podstava, plášť, sféra atp. Takové nepřesnosti v učebnicích se mi ale nelíbí. Myslím, že autor měl použít jiné označení nebo slovní spojení.
Poznamka
Takyto problem treba uvazovat v sulade z https://en.m.wikipedia.org/wiki/Euler_characteristic
Pochpitelne treba ako prve definovat pouzite pojmy.
ahoj ↑ Papajuli:,
Podle standardních definic: stěna je mnohoúhelník, hrana je úsečka.
Stránky: 1