Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Hmotný bod kmitá.
při výchylce 0,024m má rychlost 0,03m*s^-1
při výchylce 0,028m má rychlost 0,02m*s^-1
Mám určit periodu T; a amplitudu A.
poč.fáze je 0;
Znám rovnice okamžité výchylky takže 0,024=A*sin(omega*t_1)
podobně 0,028=A*sim(omega*t_2)
rovnice rychlostí 0,03 = v_m*cos(omega*t_1) , nahradím-li
v_m= omega*A , dostanu 0,03 =omega*A*cos(omega*t_1) ;
podobně 0,02 =omega*A*cos(omega*t_2);
ještě vím, že perioda se dá vyjádřit T=2pí/omega;
Mohl byste mně někdo naznačit jak dál?
Obecně: při výchylce y_i (i = 1, 2) je rychlost v_i.
Takže jak jsi správně usoudil, je
y_i = A * sin (omega * t_i) , v_i = A*omega * cos (omega*t_i).
Z těchto rovnic vyjádříme sin (omega * t_i) = ... , cos (omega * t_i) = ...
a použijeme (sin x)^2 + (cos x)^2 = 1 , tím z rovnic vyloučíme nezajímavé neznámé t_i
a dostaneme snadno řešitelnou soustavu dvou rovnic pro A, omega.
PS. Je mi líto, že jsem na Tvoji úlohu připadl až dnes, jinak bych poradil už dříve.
↑ Rumburak:
Zdravím :-)
myslím, že to vyřešeno bylo zde: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=7221 ale za kontrolu budu vděčna.
Úplně dole na uvodni strance fora je "zobrazit příspěvky bez odpovědí" - a je tam celkem 5 stranek nevyřešeno. Děkuji a hodně zdaru :-)
↑ jelena:
Zdravím rovněž. Ano, nevědomky jsem zopakoval Tvé řešení, za což posílám omluvu (:=)). Prošel jsem (na základě Tvého návrhu) i další část výpočtu (T = ...) a chybu jsem žádnou nenašel.
Díky též za informaci o funkcionalitě "zobrazit příspěvky bez odpovědí". Snad se postupně naučím i další vyvchytávky, které ječtě neznám.
↑ Rumburak:
Omluvy není třeba a děkuji za kontrolu :-)
je to spiše úplně malý problém autora dotazu, že nepokračoval ve stejném tématu.
Funkcionalita fóra je opravdu vysoká - poděkování patří váženému Adminovi, týmu Moderatorů a dalším kolegům, kdo vymyšlí nápady na vylepšení.
Ať se tady libí :-)
↑ Rumburak:
Stejně Ti děkuji. Minulý týden jsem se zase mořil s použitím Theveninovy a Nortonovy věty při řešení el.obvolu se dvěma zdroji. To bych byl býval taky rád za radu. Ale nevěděl jsem jak zadat to schéma.
Zdravím.
↑ Vladimir266:
Zdravím a opoždění ještě děkuji za závěrečné vyjádření k střední a efektivní hodnotě, že to bylo OK :-)
Obrazek vložiš pomoci tlačitka "Upload obrázků" - je pod oknem zprávy dole. Je uvedeno, který format je podporován (já používan jpg) a maximální velikost souboru s obrázkem. Tedy obrázek buď už máš a rovnou pošleš nebo nejdřív vytvořiš (scanner, mobil, kreslicí program) a pák pošleš.
Pokud se nepodaří, tak stačí napsat třeba do "Ostatního" nebo do "Připomínek", že potřebuješ pomoc s obrázkem, určitě někdo z kolegu navede.
Ať se daří :-)
↑ jelena:Děkuji za pomoc, neboť již mám další problém, ale s tím se musím napřed poprat sám. Hezké jarní dny přeji.
↑ Rumburak:Díky moc. Již jsem psal Jeleně, že již mám další problém, ale že se s ním musím napřed zabývat sám a když nebudu vědět jak dál, tak se ozvu. Díky a zdravím.