Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, uloha je nasledujici:
Vuz se muze rozjizdet nejvyse se zrchlenim "a". Brzdit nejvyse se zpozdenim "a". Jakym zpusobem lze timto vozem nejrychleji projet drahu L, pokud se na zacatku rozjizdi vuz z klidu a na koneci se ma vuz zastavit.
Intuitivne mi je vysledek jasny, nejprve bude zrychlovat az do vzdalenosti L/2 a pak zacne brzdit a vyjde mu to akorat. (koresponduje s vysledky v ucebnici)
Spis by me ale zajimalo jak takovy vysledek dokazat. Myslim ze by to mohlo jit ucinit tak, ze bychom sestavili funkci, ktera by popisovala potrebny cas ke zdolani vzadelnosti v zavislosti na tom, jak dlouho auto zrchluje resp. zpomaluje a jak dlouho jede konstantni rychlosti.
No a tu funkci bychom potom zderivovaly a nasli maximum.
Zasekl jsem se vsak na tom, jak takovou funkci sestavit, aby tam vystupovalo jenom to co je v zadani. Mel by nekdo nejakou radu?
Dik y.
↑ Ondrik_B:
kde
je celková doba jízdy a
doba, po kterou jede konst. rychlostí.
Vyjádři si
a hledej minimum.
Poznámka: toto ale není důkaz. Nezkoumáš situaci, kdy auto během jízdy mění zrychlení.
Jenom jestli spravne chapu jak jste to sestavil.
Vyraz lze upravit na tvar: 
Kde ta prvni jedna polovina reprezentuje to, ze se bavim o pulce te drahy, protoze to jak projede prvni pulku musi byt symetricky s tim jak projede tu druhou.
A ten clen s T^2 vyjadruje ujetou drahu pokud by zrychloval celou dobu a od toho odectu drahu kterou nezrychloval.
Overenim na konkretnim prikladu jsem si overil, ze mi takova funkce dava presne to co chci.
Jenom bych vas jeste poprosil o radu, ci navod, jak se to odvozuje.
↑ Ondrik_B:
Já si představím graf
dráha odpovídá ploše pod grafem, a graf je lichoběžník, jeho obsah znám z geometrie 
a rychlost normálně z