Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
doufám, že jsem zvolil správné umístění dotazu. Mám dotaz ohledně matematického aparátu pro samostudium fyziky.
Již nějakou dobu se s vydatnou pomofcí tohoto fora věnuji samostudiu matematiky a momentálně jsem cca na úrovni 2. Sem. VŠ ( dif poč. více proměnných, LA, zákl. statistiky, obyč dif. rovnice..).
Jde mi o to, že bych se chtěl sám čistě ze zájmu naučit něco z fyziky. V zásadě mi jde o mechaniku tuhého tělesa a mechaniku tekutin, možná něco z termomechaniky.
Chtěl bych se zeptat, do jaké míry je nutno věnovat se matematice zvlášť a jak velký matematický základ pro tyto partie fyziky potřebuji.
Děkuji za info a omlouvám se za dotaz trochu "mimo mísu"
↑ janusz:
Hezký den,
pokud vzládáš na dostatečné úrovni základy diferenciálního počtu, neměl by být základní kurz mechaniky, který je koncipovaný pro první semestr, velký problém. Stačí se podívat na Kvasnica a kol.: Mechanika.
Pro další studium, pokud chceš proniknout pod povrch, se bez hlubších znalostí matematiky na úrovni +- bakalářského studia fyziky neobejdeš. Mechanika se špatně pěstuje bez znalosti variačního počtu a tenzorového počtu, parciální diferenciální rovnice se ti také hodí. No a pokud budeš chtít i něco řešit, pravděpodobně se neobejdeš bez náhledu na numerickou matematiku, zejm. metodu konečných prvků. V souvislosti s pokročilejšími partiemi např. diferenciálních rovnic se bude hodit i funkcionální analýza. Takže za sebe bych řekl, že je více než žádoucí se věnovat i matematice.
Abys měl představu o tom, co potřebuješ i pro "inženýrskou" mechaniku, můžeš nahlédnout do digitalizovaných skript prof. Höschla.
Edit: Uklikl jsem se v rozepsaném textu, dopsáno.
Stránky: 1