Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 10. 2015 13:01

janusz
Reputace:   

Samostudium Fyziky.

Dobrý den,

doufám, že jsem zvolil správné umístění dotazu. Mám dotaz ohledně matematického aparátu pro samostudium fyziky.
Již nějakou dobu se s vydatnou pomofcí tohoto fora věnuji samostudiu matematiky a momentálně jsem cca na úrovni 2. Sem. VŠ ( dif poč. více proměnných, LA, zákl. statistiky, obyč dif. rovnice..).

Jde mi o to, že bych se chtěl sám čistě ze zájmu naučit něco z fyziky. V zásadě mi jde o mechaniku tuhého tělesa a mechaniku tekutin, možná něco z termomechaniky.

Chtěl bych se zeptat, do jaké míry je nutno věnovat se matematice zvlášť a jak velký matematický základ pro tyto partie fyziky potřebuji.

Děkuji za info a omlouvám se za dotaz trochu "mimo mísu"

#2 21. 10. 2015 14:33 — Editoval Formol (21. 10. 2015 14:44)

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Samostudium Fyziky.

↑ janusz:
Hezký den,
pokud vzládáš na dostatečné úrovni základy diferenciálního počtu, neměl by být základní kurz mechaniky, který je koncipovaný pro první semestr, velký problém. Stačí se podívat na Kvasnica a kol.: Mechanika.

Pro další studium, pokud chceš proniknout pod povrch, se bez hlubších znalostí matematiky na úrovni +- bakalářského studia fyziky neobejdeš. Mechanika se špatně pěstuje bez znalosti variačního počtu a tenzorového počtu, parciální diferenciální rovnice se ti také hodí. No a pokud budeš chtít i něco řešit, pravděpodobně se neobejdeš bez náhledu na numerickou matematiku, zejm. metodu konečných prvků. V souvislosti s pokročilejšími partiemi např. diferenciálních rovnic se bude hodit i funkcionální analýza. Takže za sebe bych řekl, že je více než žádoucí se věnovat i matematice.

Abys měl představu o tom, co potřebuješ i pro "inženýrskou" mechaniku, můžeš nahlédnout do digitalizovaných skript prof. Höschla.

Edit: Uklikl jsem se v rozepsaném textu, dopsáno.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 21. 10. 2015 14:41

janusz
Reputace:   

Re: Samostudium Fyziky.

na co se mám podívat? nechybí tam link?

Dík za odpověď

Zápatí