Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám problém s domácím úkolem do výrokové logiky, vskutku mě to zaujalo a snažím se to nějak vymyslet.
Prosím o pošťouchnutí, o radu, rád bych na to přišel. Nemusíte hned uvádět příklad té formule (dostanu se k tomu)
Nevím, jestli to fakt nějak jde, možná tam je nějaká supr myšlenka, se kterou pak jde o trivialitu.
Řeknu že prostě A->B je pravdivé ve 3 z 4 případů. (2 proměnné, 2^2=4 případů)
Mám uvést příklad formule o deseti proměnných (např P1,...,P10), která používá pouze implikaci a je pravdivá v 600 z 1024 případů.
Když si představím tu tabulku, tak pro deset proměnných dostanu 2^10=1024 řádků. Označím-li si tu hledanou formuli F, tak ve sloupci pro F bych rád měl 600 jedniček a 424 nul.
Možná by mi pomohlo napsat 600 jako součet mocnin dvojky, ale to možná k ničemu nevede.
600 = 2^9 + 2^6 + 2^4 + 2^3
Představím-li si tu formuli uvnitř
...) -> (...
pak mám 768=3*256 jedniček, 256 nul
Přemýšlím, jak uzávorkovat ty šipky s deseti proměnnými, jak dostat méně jedniček.
Děkuji za rady,
kolejo
Ahoj ↑ kolejo:
Vseobecna metoda je vybrat v tabulke pravdu ist vybrat 600 lubovolnych riadkov z 1.
Inde dat 0 ako hodnota pravdivosti.
Potom treba pouzit nejaky algorithmus co da hladanu formu. ( upresnene po edit)
Iste existuje nejaka specialna sympaticka disposicia ale to otazka osobneho vkusu.
Jó, už rozumím.
S tímto už jsem se vlastně setkal.
V tomto problému 600/1024:
Pokud použiji každou proměnnou právě jednou, počet řádků s 0 bude lichý (stejně jako s 1).
Nějakou proměnnou musím proto použít dvakrát. Možná i víckrát, možná i víc proměnných se tam objeví víckrát.
↑ kolejo:,
Ked pouzijes kazdu premennu a jej negaciu prave raz mas tych 1024 moznosti...
No vsak nie som isty ci predosla metoda dobre funguje. Uz roky som sa s tym nebavil.
Inac som. nasiel toto https://en.m.wikipedia.org/wiki/Karnaugh_map
↑ kolejo:,
Zatial nemam dobru metodu. Ak mi nieco napadne napisem.
↑ kolejo:
Mozny pokrok
Potom take implikacie ako
a ine nezavysle... ( ako:(p=>q)=>p, Ktora podla myslienky co si pisal vyssie plati v polovice pripadov zo 2/4) ale ako dat podobne implikacie vhodne spolu aby sme dostali napr 4/8?
↑ kolejo:
Pekne, pochopitelne ti doverujem.
Stránky: 1