Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potřebuju helfnot s převodem obecné rovnice přímky na parametrickou...tvar obecné rovnice je
3x- y +4=0...mně vyšla ta parametrická jako x=3+t
y=-1+3t ale ve výsledcích majó napsaný že x=t a y=4+3t)
timto bych chtěl poprosit všechny co nikde nekalijó aby se na to mrkli a řekli esi su ... nebo výsledky so na ...dik

Projdi si definici obecné a parametrické rovnice. Pak pochopíš sám, kde máš či nemáš chybu. Jednoduchým dosazením můžeš poznat, zda to máš dobře a proč se mohou výsedky lišit.

↑ JAJ!!:
Tady jde o to, že kdybys znal definici parametrického vyjádření přímky, tak bys věděl, že bod (v tvém případě [3; -1]) musí ležet na přímce (což zjistíš dosazením do obecné rovnice). Na to narážím.
Já se ti snažím pomoci. Ale nepomůžu ti tím, že ti to spočítám.
halogan napsal(a):
Lidé nechtějí popostrčit, oni chtějí vše vyřešit.
Zdravím :-)
už jsem opakovaně uvažovala, zda neotevřu tuto otázku v "Pripomínkách". Zatim jsem vždy napočítala do 10 a neotevřela tuto otázku. Ale asi budu ještě uvažovat.
K Tvé pedagogické perspektivě jsem se již vyjadřovala dosti podrobně. Ale co jsem ještě neudělala a teď to napravím - blahopřání k předchozímu výsledku v NSZ :-)
OT už ukončím.