Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2015 18:50

dodopa
Škola: Gymnázium
Pozice: študent
Reputace:   

Hessov zákon

Zdravím,

s kamarátkou si lámeme hlavu nad týmto príkladom a neviem sa k ničomu dopracovať.
http://www.fastimages.eu/images/hess.jpg

Prosil by som o pomoc, snáď nevadí, že zadanie je po španielsky, ide o vypočítanie entalpie reakcie zo zadaných hodnôt.

Budem vďačný za akúkoľvek pomoc. Vopred vďaka :)

#2 22. 10. 2015 22:27

dodopa
Reputace:   

Re: Hessov zákon

↑ dodopa:

Medzičasom som si všimol, že španielska lektorka u nich nezadáva vyčíslené reakcie a to mňa najprv ani len nenapadlo, takže som dospel k výsledku

$\Delta H=-49,31kJ$

Tak poprosím aspoň o kontrolu.

Vďaka :)

#3 22. 10. 2015 22:34 — Editoval jelena (22. 10. 2015 23:29)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

v první rovnici chybí 2 u 2H2S, 2S, 2H2O, v poslední rovnici je také překlep, napravo má být 2SO2. Dle Hess zákona reakční teplo nezáleží na cestě, jen na počátečních a konečných stavech. Budu se snažit sestavit 1. rovnici jako lineární kombinaci třech zadaných (s $\Delta H$).
Označím:
(R2) S(g)+...
(R3) Te(s)+...
(R4) 2H2S+...
---------------------------
odečtu R4-2*R2, dostanu 2H2S+O2->2S+2H2О (vypočtu $\Delta H$ tohoto výsledku) označím (R5)
vynásobím (-1)*R3 a sečtu s (R5), mělo by to být v souladu s 1. rovnici.

Souhlasí to? Děkuji.

#4 22. 10. 2015 22:38

jelena
Jelena

↑ dodopa:

pozdrav :-) nedívala jsem na Náhled (v domnění, že španělskou vesnici, co tu stoji, těžko někdo bude luštit). Zas u poslední rovnice nějaký náznak vyčíslení má. Souhlasí Tobě postup (za své číselné výpočty bych stejně neručila). Odkud je španělská lektorka? Děkuji.

#5 22. 10. 2015 22:51

dodopa
Reputace:   

↑ jelena:

Absolútne ma najprv nenapadlo rovnice vyčíslovať, keďže v tej poslednej rovnici bol náznak vyčíslenia, čo ma absolútne pomýlilo :)

Keďže nechodím do španielskej sekcii a pani lektorka prišla len v septembri, tak netuším, ale skúsim sa popýtať našich španielov :)

#6 22. 10. 2015 22:59

jelena
Jelena

↑ dodopa:

děkuji, ve Španělsku se stejně neorientuji (ale umím jednu španělskou větu, kterou jsem se naučila v TV lekcích cca v polovině 70tých let minulého století). Já jsem právě začala opravovat vyčíslování od dolní rovnice, až potom mi to nesedělo do počtu pro "hlavní rovnici", tak jsem překontrolovala všechny rovnice na vyčíslení.

#7 22. 10. 2015 23:04

dodopa
Reputace:   

↑ jelena:

Aj jedna veta je lepšie ako nič :)

1x som sa v termochémii stretol s vyčíslovaním, dokonca aj na chemickej olympiáde boli rovnice vyčíslené, takže taký nezvyk, aspoň si človek dobudúcna uvedomí, že treba dávať pozor aj na takéto veci :)

#8 22. 10. 2015 23:36

jelena
Jelena

Aj jedna veta je lepšie ako nič :)

určitě, zejména pokud je tato (za gramatickou správnost neručím).

V termochemii - buď je teplo udáno na reakci (potom reakce musí být vyčíslena), nebo na 1 mol určitého produktu - potom vyčíslení může být i tak, že některé koeficienty jsou zlomky. Ale zde bych spíš tipovala na nepořádek - viz poslední reakce, která tak nějak "vyčíslena". Věřím, že dořešeno (v ↑ 3.: příspěvku jsem ještě opravovala zápis reakce, ale ono to je jen náznak postupu). Přeji zdárné počty ve všech jazykových verzích.

Zápatí