Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
je dána rovnice
x(y+i)+y(x-i)=2x+2yi Máme určit reálná čísla x,y aby rovnice platila
xy+xi+xy-yi=2x+2yi a porovnáním vytvořím soustavu
2xy=2x
x-y=2y
---------
x(y-1)=0
x=3y z druhé dosadím do první
---------
y(y-1)=0
y1=0
y2=1 dosadím do druhé
x1=0
x2=3
Kde mám problém? Kdybych vypočítané y1 a y2 dosadil do rovnice první, tak dostávám jiné řešení??? To co je uvedené, je dobře podle výsledků.
Děkuji předem za Vaše názory a rady
Dosazení do jedné rovnice soustavy dává pouze nutnou podmínku, až dosazení do všech rovnic soustavy dá dostatečnou. Při určování x1 je jedno, kam y1 dosadíš -- nutná podmínka ti vyjde x1=1 a zkouškou ověříš, že je dostatečná. Pokud určuješ x2, dosazení do první rovnice ti dá pouze 2x=2x, což je splněno vždy. Není to ale dostatečná podmínka, proto musíš dosadit i do druhé rovnice.
↑ lukaszh:Když dosadím y2 do x(y-1)=0, pak mi vyjde x2=0. Když do x=3y, tak x2=3. Když ale řeším soustavu dvou rovnic o dvou neznámých, tak vyřeším jednu neznámou a tu mohu dosadit do kterékoliv rovnice ze soustavy, ne? Nemusím to přece ještě dosazovat do té druhé?
marnes napsal(a):
Když dosadím y2 do x(y-1)=0, pak mi vyjde x2=0.
Pouze pár poznámek:
1. rovníce ve tvaru x(y-1)=0 už nepotřebuje žadné dosazování, neboť rovnou x=0 nebo y=1
2. Výsledkem jsou dvojice [0, 0] a [3, 1]
Pokud dosadis y=1 do rovnice x(y-1)=0, dostanes x(1-1)=0, x muze byt libovolne (nemusi byt vubec 0), ale zaroven musi byt splnena 2.rovnice, proto x bude 3.
OK?