Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den ,
Zkousel jsem si overit experiment na prechodne jevy, ale teorie a praxe nesedi.Proto pisi zde jestli s timhle nemate nekdo zkusenosti.
Nejdrive bych popsal jak jsem postupoval teoreticky.
Jednovrstva vzduchova civka o indukcnosti L=740 microHenry a odporu R=7,8 ohmu.
Kondenzator o kapacite C= 98 nanoFarad ESR=16 ohm nabity na 40 voltu.
Civka i kondenazotor byl meren AVR testrem.
No jedna se me o to ze jsem vypocital prechodovy proud I = U/Z mel by vyjit nejak kolem 460 mA.
Ale nejsem si jisty jestli dobre chapu cely tenhle system elektrickeho odvetvi.
Nabity kondenzator jsem vybil do civky pres ampermetr ale ten nic neukazoval.
Tady tapu kde jsem udelal chybu, jestli nekdo se timhle zabyva a byl by tak hodny a podelil se o matematicky a fyzikalni experimnt diky .
Zdravím, ten kondenzátor se vybije za přibližně 60 mikrosekund, takže ampérmetr asi nebude reagovat.
Mozna kdyz se to vezme uplne od zacatku i postup pak bychom se mohli dobrat k nejakemu vysledku.
Veliciny:
Civka:
L=0,00074 = 740 microHenry
R=7,8ohmu
Kondenzator:
C=0,000000098 = 98 nanoFarad
ESR=16 ohmu
U=40 V
Kondenzator nabity na napeti 40 V z baterie.Baterie je odpojena od kondenzatoru a kondenzator bude pripojeny k civce.Tak a me zajima jaky proud bude pri pripojeni C k L . Kdyz pominu odpor civky a seriovy odpor kondiku tak bych pouzil vzorec pro vypocet prechodneho proudu i=U x
C/L
.Vyslo mi 460mA, je mi jasne ze to bude mene,pac jsem tam nepouzil celkovou impedanci.Pokud mam postup dobry tak by tohle melo platit pro teoretickou cast.Je tu nekdo kdo by mohl overit praktickou cast?
Plus doplnit dalsi otazky: Za jak dlouho se vybije kondenzator(je mozno pouzit vzorec t=5xRxC ?)