Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potřeboval bych pomoct s příklady: Máme balíček 32 hracích karet a náhodně je zamícháme. Jaká je pravděpodobnost, že:
(a) první čtyři karty jsou esa?
(b) první čtyři karty lze uspořádat do postupky 7,8,9,10 v jedné barvě?
(c) první čtyři karty lze uspořádat do postupky kluk, dáma, král, eso, přičemž mohou býti i v různých
barvách?
(d) všechny karty jsou seřazeny střídavě červená, černá, červená, černá,. . . atd.?
a,b,c mám ale nevím jak na do d!
Házíme třemi šestistěnnými hracími kostkami a sledujeme součet hozených hodnot. Jaká je pravděpo-
dobnost, že je součet
(a) 6?
(b) lichý?
(c) sudý?
tady mám pouze a!
Díky za pomoc
Chtěl bych se zeptat na tento příklad. Tedy když hážu třemi kostkami a kdy je součet 6.
Podle mě to nastane ve třech případech 1,1,4 - 1,2,3 - 2,2,2 nerozlišuju pořadí, ale nevím jak mám určit ten celkový počet možností. Je to vůbec dobře, jak uvažuju? Díky za radu..
Já myslím, že na pořadí záleží. Když hážu 2 kostkami, mám 5 možností jak hodit součet 6.
1,5
2,4
3,3
4,2
5,1
Tj, 5 možností, a dělím to všemi kombinacemi což je 36.
A u třech kostkách to bude možná Ale jen tipuju.
↑ bsft:Dobrá cesta, ale pořadí je třeba rozlišit, jak píše Honza.
1,1,4 - lze hodit 3 způsoby
1,2,3 - lze hodit 6 způsoby
2,2,2 - lze hodit jedním způsobem
Celkem 10 možností, jak hodit součet 6.
Přitom pro každý ze 3 hodů máme 6 možností, což je 6^3=216. Celková pravděpodobnost je proto .
Části b) a c) příkladu s kostkami jsou snadné, uvědomíme-li si, že přetočením jedné kostky vzhůru nohama* změníme sudoý součet na lichý a opačně, sudých je proto stejně jako lichých a obě odpovědi jsou 1/2.
K prvnímu příkladu:
(a) první čtyři karty jsou esa?
Možných prvních čtveřic je , vyhoví jen jedna, proto
(b) první čtyři karty lze uspořádat do postupky 7,8,9,10 v jedné barvě?
Možných prvních čtveřic je , vyhoví jen 4 (od každé barvy 1), proto
(c) první čtyři karty lze uspořádat do postupky kluk, dáma, král, eso, přičemž mohou býti i v různých barvách?
Možných prvních čtveřic je , vyhoví jen
(čtyřmi způsoby zvolíme barvu kluka, čtyřmi barvu dámy, ...; volby jsou nezávislé, lze použít pravidlo součinu). proto
(d) všechny karty jsou seřazeny střídavě červená, černá, červená, černá,. . . atd.?
Možných rozmístění červených karet v rámci balíčku je , vyhoví jediné, proto souhlas s marnesem.
----
* předpokládám, že na protějších stěnách je součet 7. Pro jiné kostky je to těžší formulovat, ale funguje to samozřejmě stejně.
Jaros napsal(a):
Hodíme čtyřmi kostkami. Jsou jevy
A „padne postupka čtyř po sobě jdoucích čísel"
B „padne sudý součet čtyř kostek"
nezávislé?
P(B|A)=1 (kdykoliv padne postupka, má sudý součet. Ověříme vypsáním tří možností.)
P(B)=0.5 (Každé možnosti se sudým součtem lze přiřadit možnost s lichým).
Protože se tyto pravděpodobnosti nerovnají, jsou jevy závislé.
↑ Kondr:
Mel bych jeste dotaz k prikladu b,
první čtyři karty lze uspořádat do postupky 7,8,9,10 v jedné barvě?
Možných prvních čtveřic je, vyhoví jen 4 (od každé barvy 1), proto
Mozna nechapu zadani, ale proc se nezapocitavaji moznosti kdy budem mit treba na prvnich pozicich kraty: 7,9,8,10 , 7,9,10,8 , ard.. takze ?
Kdybych trochu upravil zadani a chtel treba pravdepodobnost, kdy první čtyři karty lze uspořádat do postupky 7,8,9,10 v cerne barvě.
Tak je spravny vysledek ?
↑ kucape:
Započítávají se. Kondr sice má v čitateli čtyřku, takže možnosti např. 7,8,9,10 a 7,9,8,10 bere jako jednu - ovšem celkový počet čtveřic ve jmenovateli počítal taky tak (má tam to kombinační číslo). Tvůj postup míchá hrušky s jabkama, protože v čitateli používáš variace (a tedy počítáš ty přeházené možnosti zvlášť) a ve jmenovateli zase kombinace. Jestli chceš, napiš to takhle: . To je klidně možné, nahoře i dole jsi použil variace a přeházené možnosti počítáš zvlášť.
Ovšem po úpravě dostaneš . Oba postupy jsou správné a tedy dávají stejný výsledek.
Pokud jde o tvé upravené zadání, souhlasím.