Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
řeším jeden důkaz a zasekla jsem při dokazování neutrálního prvku. Prosím tedy někoho o radu.
Uvažujme množinu kladných reálných čísel s operacemi a
definovanými takto:
Dokažte, že tvoří vektorový prostor.
Nevím jak dokázat třetí axiom
o = nulový vektor.
, což nesplňuje axiom. Je mi jasné, že pokud dám o=1, tak to splněné bude, jenže to už zase nebude nulový vektor...
↑ xstudentíkx:
Hľadáš neutrálny prvok vzhľadom na sčítanie.
Musí teda platiť . Nič viac ani menej. Ak ho nájdeš, je to on.
Nuly s tým nič nemajú.
↑ misaH:
Takže to mám brát tak, že mám najít čistě neutrální prvek, vzhledem k tomu, že o je vektor, se bude jednat o
?
ahoj, ↑ xstudentíkx:
>> Nulový vektor o je zvláštním případem vektoru...
to ano,
>> který lze zapsat jako uspořádanou n-tici
to je bohužel špatně, protože to neplatí vždy - zrovna v našem případě ne (jednak nula není kladná, takže do našeho prostoru vůbec nepatří) a jednak - vektor v tomto případě není n-tice čísel, ale číslo jedno jediné. Rozhodující je, jak je nulový vektor definován, tj. pro každé u je . V našem případě je tedy
>> Norma nulového vektoru je rovna nule.
To není (tak docela) pravda. Ve vektorovém prostoru nemusí být norma vůbec definována (viz náš případ). Zde ani jeden vektor žádnou normu nemá.
↑ Eratosthenes:
Následně jsem si některé body uvědomila sama a příspěvek editovala. Rozhodně děkuji za objasnění, tedy definice z wikipedie není všeobecně správná. Ještě přesně nerozumím tomu, proč je v tomto případě vektor jen jedno jediné číslo?
Lebo jeho prvky sú reálne čísla (R+), máš to v definícii.
↑ misaH:
Jo takto :) Děkuji už je mi to jasné