Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj lidi, dostali jsme úkol z Elektrotechniky a potřeboval bych pomoct, vůbec netuším jak začít... Můžete mě tedy pomoct, nebo odkázat na něco z čeho bych pochopil ten princip počítání? Díky...
https://webshare.cz/#/file/1v53b45W46 - obrázek byl moc velký, a kdybych ho ořízl byl by v mnohem menších kvalitách, díky.
↑ sojkin626:
Dobrý den.
Nevím, jak ostatní, ale z obrázku nic nepřečtu.
↑ sojkin626:
Ajo, už jsem to stáhl. Pokud je úkolem spočítat výslednou kapacitu zapojení, tak jen dva vzorečky:
Výsledná kapacita (= "C") kondenzátorů o kapacitách C1, C2, C3, .... ,Cn zapojených
- sériově (za sebou) se spočítá ze vztahu 
- paralelně (vedle sebe) se spočítá ze vztahu 
Takže po převedení na společné jednotky (třeba milifarady - pak bude výsledek taky v milifaradech) postupně
nahrazovat skupiny kondenzátorů zapojených paralelně jedním kondenzátorem s kapacitou podle vzorečku výše, obdobně pak skupiny zapojené sériově.
Na to určitě najdete na internetu hodně přkladů.
To dáte, chce to jenom trochu pozornosti.
↑ sojkin626:
- spočítat kapacitu paralelních C5, C6, C7 = C567
- spočítat kapacitu sériových C567, C12 = C56712
- spočítat kapacitu paralelních C8, C56712
Podobně kapacitu C4,C9,C10,C11
Je mi to hodně divný...
https://webshare.cz/#/file/2lJ1mi4wj3
↑ sojkin626:
To proto, že užíváte nesprávně vzorec pro sériové zapojení ↑ Jj: (na levé straně výrazu je také převrácená hodnota):
↑ sojkin626:
Pokud jsem něco nepřehlédl, tak by to mělo být v pořádku.
Řekl bych - už jen spočítat kapacitu sériového zapojení skupin
,
což by měla být výsledná kapacita.
Druhý příklad je na stejném principu - to už dáte.
Aha, takže to stačí jen sečíst a převést na farady? Vyšlo mě to kolem 3 096 000F.
Ještě se chci zeptat na jakou nejlepší jednotku bude nejlepší převést v druhém příkladě? Abych jsem tam neměl desetinná čísla zkusil jsem nanofarad, ale jde to do milionů...
sojkin626 napsal(a):
Aha, takže to stačí jen sečíst a převést na farady?
To víte, že ne ! - spočítat podle vzorce pro sériové řazení kondenzátorů: ↑ Jj:
Jednotky - je to jedno, jen ať jsou stejné. Já na tom obrázku svýma očima už jen nejistě rozeznávám, které jsou užity.
↑ sojkin626:
Myslíte výsledná kapacita? No, jako při sériovém zapojení:
EDIT: chyba, dále opraveno.
↑ sojkin626:
Převody mikrofarad --> milifarad (C4,C8,C9,C10,C11) jsou špatně.
atp.
↑ sojkin626:
No - teď jste nepočítal dobře. Vy sice spočítáte kapacitu paralelně zapojených kondenzátorů, pak ji ale neužíváte v dalším výpočtu souvisejícího sériového zapojení (např. spočítáte kapacitu C23, ale nepoužíváte ji k výpočtu C123). To k ničemu nevede. Znovu si projděte první příklad a postupujte stejně.