Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 10. 2015 16:47

Boka
Zelenáč
Reputace:   

Korelace

Dobrý den,

Potřeboval bych si prosím trochu osvětlit korelaci v oblasti zpracování signálu. PotřeboVal bych vědět, jak oddělit chtěný signál od šumu. Něco jsem už načetl, ale mohl by zde prosím někdo nastínit nějaký řešený příklad?

Děkuji moc, Jirka

#2 02. 11. 2015 09:51

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Korelace

↑ Boka:
Hezký den,
definice korelační funkce bývá na začátku skript ze signálů a soustav (často s nevysloveným předpokladem stacionarity obou signálů). Eliminace nebo spíše potlačení šumu je hodně obsáhlá oblast, stále v ní probíhá výzkum. Takže by bylo dobré upřesnit, na jaké úrovni se pohybujete (potýkání se s kurzem signálů a soustav nebo potýkání se se signálově orientovanou disertací) a co přesně by vás u metod potlačení šumu zajímalo.

(Se základními věcmi bych vám možná mohl něco poradit, s pokročilejšími tu můžete narazit na někoho, kdo se zabývá náhodnými procesy.)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 02. 11. 2015 16:12

Boka
Zelenáč
Reputace:   

Dobrý den,

Jde v podstatě o detektor fotonů, kdy signál rádoby detekovaných fotonů je velice slabý. Proto je detekce velice ovlivněna šumem. Údajně by mělo jít pomocí korelace získat signál samotných fotonů.

(Ve skutečnosti jsou přítomny DVA detektory fotonu, kde známe, s jakou pravděpodobností půjde sledovaný foton na detektor 1 nebo 2)

Děkuji za ochotu a čas, Jirka

#4 02. 11. 2015 17:12

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ Boka:
Zdravím,
pokud jsem to pochopil, tak to zase až nic tak divokého není. Celá finta je v předpokladu, že šum není korelovaný. Signály od fotonů by naopak měly být podobné, takže by měly být navzájem korelované. Autokorelace signálu z jednoho detektoru by mohla detekovat signály od fotonů, podobně by snad mohla fungovat i vzájemná korelace signálů.

Pokud by to nešlo takhle přímočarým způsobem, asi by bylo dobré problém konzultovat s někým, kdo se signály skutečně zabývá, a probrat s ním technické detaily. Protože čím víc informací o systému se do potlačování šumu zahrne, tím spíš se nalezne dobré řešení.

(Jen si dovolím upozornit, že v tomhle jsem laik. K signálům jsem jen letmo přičichl při studiu práce s obrázky.)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#5 02. 11. 2015 17:45

Boka
Zelenáč
Reputace:   

Pokusím se nad tím zamyslet, ještě jsem nalezl zajímavá skripta.

Každopádně děkuji moc, Jirka

Zápatí