Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všichni :) ve čtvrtek píšeme na matematickém semináři test na konstrukční úlohy s parametrem. Nejprve řešíme konstrukční úlohu normálně a poté si za jednu zadanou stranu/úhel dosadíme parametr.
Narazila jsem ale na úlohu, kde si nemůžu poradit s postupem ani při prvním řešení (bez parametru). Můžete mi pomoct?
Je dána úsečka AB=c; c=6 cm. Sestrojte trojúhelník ABC, je-li dáno: výška na stranu c: vc=2 cm; r=4 cm.
V postupu mám zatím dva body - úsečku AB a pak s ní rovnoběžnou přímku p ve vzdálenosti 2 cm. A dál jsem se nedostala :(
↑ hahahanka:
r je polomer opísanej kružnice?
Potom dve kružnice s polomerom r, jedna z bodu A a druhá z bodu B.
Priesečník je stred opísanej kružnice.
Děkuju za pomoc u předchozí úlohy! Špatně jsem si namalovala obrázek a to řešení v tom neviděla :(
Narazila jsem ještě na jednu, ve které taky nemůžu najít řešení (ačkoli určitě zase jednoduché)...
Je dána úsečka AB=c; c=6 cm. Sestrojte trojúhelník ABC, je-li dáno: va=3,5 cm; vb=5,5 cm. (va - výška na stranu a, vb-výška na stranu b).
Děkuju za pomoc :)
↑ hahahanka:
Zdravím,
označím paty kolmic - výšek 
Trojúhelníky
jsou pravoúhlé - využij Thaletovu kružnici
Pravda pravda.
Dnes ráno jsem narazila na další příklad, se kterým si nevím rady...
Pomůžete mi?
Je dána úsečka AB=c; c=7 cm. Sestrojte trojúhelník ABC, je-li dáno: va=6,5 cm; alfa=30 stupňů. (Va- výška na stranu a)
↑ hahahanka:
Zdravím,
Když označím
patu výšky z vrcholu
, pak umíš sestrojit pravoúhlý trojúhelník
.
↑ hahahanka:
Doplniť na kosodĺžnik (rovnobežník), 1 uhlopriečka je tak dlhá ako 2 dané ťažnice.