Stránky: 1
Ahoj,
vzhledem k úloze zde se nabízí obecnější pojetí problému:
Mějme obecně integrál
a hledejme, pro jakou co "nějvětší" funkci h tento integrál diverguje (resp. pro jakou co "nejmenší" funkci h tento integrál konverguje).
Např. pro h=0 integrál diverguje, ale pro h=d (d je libolné kladné číslo) integrál konverguje. Ovšem mezi těmito hodnotami se může nacházet celá řada funkcí h, pro které může být zajímavé zkoumat konvergenci (divergenci) I a hledat tu h v jistém smyslu extrémní. (Např. se jako h nabízí
nebo
, apod.)
Nyní je ovšem potřeba definovat co se myslí tím "největší" a ""nejmenší" funkce. Asi by bylo možné zvolit více vhodných definic. Pro naše účely zvolme např. tu, že řekneme, že f je menší než g, pokud je
. Pokud vás napadne vhodnější kriterium, můžeme jej využít. (Výše uvedené kriterium nemusí být tak struktní a místo limity může např. uvažovat pouze veličinu "limes superior/inferior", apod.)
Díky za názory a rekace. Spíše než přesné řešení bych byl rád, kdyby z výše uvedeného bylo jasné o co mi jde - nalézt nějakou "mezní" hodnotu (mezní funkci) h, pro kterou ještě I diverguje, ale pro "větší" funkce již I konverguje. Nebráním se neformálním diskusím na uvedené téma - doufám, že myšlenka dotazu je zřejmá a nerad bych aby bylo téma "zatemněno" bazírováním na jednom konkrétním kriteriu "menší" a "větší" funkce, i když je samozřejmé, že s nějakou definicí pracovat musíme, abychom své výsledky mohli porovnávat.
↑ check_drummer:
Ahoj.
V podstatě můžeš hledat hledat "mezní" funkci
pro integrál
a funkci
pak určit
z rovnice
. Ale nezdá se mi, že by "mezní" funkce pro konvergenci či divergenci integrálu
v takto obecném tvaru existovaly.
↑ check_drummer:
Předpokládejme, že všechny uvažované funkce jsou kladné na nějakém intervalu
,
.
Definujme 
Nechť dále existuje funkce
, která je podle Tvé definice "větší" než
, tj. 
Limitu označme
, tj.
. Volme
tak, aby
. Pak existuje takové
,
, že
Pak zřejmě
Jednoduše se však ukáže, že
K funkci
nelze nalézt "větší" funkci, pro níž by požadovaný integrál divergoval.
Ahoj ↑ Pavel:.
Tvůj příspěvek mi unikl pozornosti, všiml jsem si až dnes.
Funkci ve jmenovateli integrálu 
lze libovolně zvětšovat např. pomocí vyšších iterací logaritmu (nebo i jiných funkcí, viz sousední téma).
Pokud bych měl dodržovat místní notaci, zvolím např.
.
Když funkce ve jmenovateli bude ve tvaru
, kde
, pak se dá celkem snadno dokázat, že hledaná "mezní funkce" neexistuje. Z Lorentz-Karamatovy reprezentace pak okamžitě plyne, že pro integrál
hledaná hraniční funkce neexistuje, pokud f je tzv. regularly varying - definice zde.
Pokud je tvůj důkaz správně (nekontroloval jsem pečlivě), pak tahle nesrovnalost mezi našemi závěry bude způsobená nepřirozenou volbou tvaru hledané funkce
.
↑ Bati:
Máš pravdu, k funkci
, jejíž příslušný nevlastní integrál diverguje, lze vždy nalézt jinou funkci
, jejíž nevlastní integrál diverguje "pomaleji". Mezní funkce v tomto smyslu opravdu neexistuje. Obdobný závěr by platil i pro konvergentní integrály. Zdánlivý rozpor vzniká opravdu v důsledku jiného zápisu hledané funkce. Skutečný rozpor však nenastává.
Pavel napsal(a):
↑ Bati:
k funkci, jejíž příslušný nevlastní integrál diverguje, lze vždy nalézt jinou funkci
, jejíž nevlastní integrál diverguje "pomaleji".
Umíš to dokázat pro obecnou f měřitelnou? Mě úplně nenapadá jak. Tím pomaleji, tady myslím, že
(Funkce, jejichž limity se liší jen o násobek kladné konstanty považuji za ekvivalentní).
↑ Bati:
Znám důkaz pro analogické tvrzení pro nekonečné řady - neexistuje "nejpomaleji" divergentní řada. Viz zde, str. 290, Theorem 173 a dále str. 299, Otázka 2. Protože existuje velice úzký vztah mezi divergencí nevlastních integrálů reálné funkce a divergencí nekonečných řad (viz integrální kritérium), domnívám se, že podobné tvrzení bude existovat i pro nevlastní integrály.
Stránky: 1