Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
Potřebuji trochu poradit s jednou úlohou. Ve vektorových prostorech mám ještě trochu zmatek a nejsem si úplně jista, jak zde pokračovat.
Buď množina všech omezených reálných funkcí na intervalu
a libovolné
definujeme:
(f + g)(x) = f(x) + g(x)
Zde se jedná o vektorový prostor, který mám dokázaný.
A dále máme:
Položme:
Rozhodněte, zda je vektorový prostor. Víme-li, že
je vek. prostor nad tělesem
. Množina
je stejně definována.
Mohu zde dokázat, že je vektorový podprostor vek. prostoru
?
Vzhledem k tomu, že se zde jedná pouze o určité omezení, by to dle mého mělo jít.
A dále přesně nerozumím právě tomu omezení , platí to vyloženě pro tu funkci
, tedy například pro funkci
nikoliv?
Prosím někoho o určité objasnění, u těchto funkcí s tím mám celkem problém.
↑ xstudentíkx:
Ahoj.
Pochopit to omezení je podstatné. Znamená to, že všechny hodnoty té fce se vejdou do vodorovného pásu, který začíná v -1 a končí v 1 (třeba sinus).
Například pro a=0, b=1, konstantní fce f(x)=2 nevyhovuje té podmínce.
Je mi zřejmé, že to musí být takto omezené, ale v tom zápise je , nicméně mám v množině
ještě funkci
, pro tu by toto omezení platit zřejmě nemělo, jelikož v zápisu je pouze
. Jinak
tedy nebude ani vektorový prostor, jelikož není uzavřený na sčítání?
↑ xstudentíkx: by mělo být ze stejné množiny (nosné množiny podprostoru), takže pro něj má platit stejné omezení (jak píše ↑ jarrro: - vezmeš dva prvky podprostoru, sečteš je a výsledek musí být taky v daném podprostoru).
Stejně pro násobení skalárem.
Sčítání na podprostoru má být restrikcí sčítání na celém prostoru. Násobení skalárem obdobně.
↑ Andrejka3:
Dobře, takže teď už vím co pro co platí.
Jo tomu rozumím, akorát tento zápis je mi zatím docela cizí. Mohu to udělat takto?
, funkce dávající hodnotu 2 do daného podprostoru nepatří, tudíž se nejedná o podprostor (funkce pro které toto platí, není problém najít)
↑ xstudentíkx:
Jo. Edit: 2 v tvém příkladu není prvkem prostoru ani podprostoru. Prvky tvého prostoru jsou fce (ne jejich hodnoty).
A zápis je fce definovaná na
s předpisem
(konstantní fce).
↑ Andrejka3:
Super. Děkuji za vysvětlení, pár věcí jsem si urovnala a zjistila něco nového. Tomu zápisu už taky rozumím :)
Teď už by to mělo být v pořádku.