Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry vecer, narazil som na jeden priklad, ktory sa tyka rusenej krystalizacie. Pokusal som sa to vypoctat roznymi sposobmi, doslo to do stadia, ze som skusal nasobit/delit a scitat vsetky cisla, no nikdy som sa nedostal k vysledku, ktory je uvedeny pod testom. Ten vysledok vsak nemusi byt na 100% spravne, i ked vsetky ostatne vysledky sedia.
Na zaciatku som to pocital klasicky, cez trojclenku a hned v prvej casti, kde musim ziskat 20g krystalov mi vyslo, ze potrebujem 885.17g 12% roztoku. To je vsak uz daleko cez "spravny" vysledok. Mozno len nechapem spravne priklad, a tak Vas prosim, skuste to vypocitat podla seba a napisat sem Vas vysledok, popripade mi prerozpravat zadanie prikladu a ako by ste postupovali.
Dakujem velmi pekne a prajem prijemny zvysok vecera :)
Zdravím,
schéma výpočtu bude takové: celkové množství původně rozpuštěného NaNO2 (při teplotě 60 st. C) musí dávat po vychlazení a odpaření 20 g NaNO2 + 135,5 g nasyceného roztoku při 20 st. C (vypočteme - kolík je NaNO2 ve 135,5 g roztoku, když v (100+84,5) g roztoku ho bude 84,5 g). Výsledky sečteme.
Toto množství solí bude činit 12% v původním roztoku. Vypočteme hmotnost původního roztoku. Teď ho musíme odpařit na množství vody, které zůstává v roztoku 135,5 g, jelikož dle bilance žádnou jinou vodu nemáme.
12% roztoku mi vyšlo 684 g - souhlasí to s výsledky? Děkuji.