Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
3.) U pravidelného jehlanu lze použít vzorce:
, ale vzhledem k tomu, že pravděpodobně nebudeš chtít pokrývat plechem i dno "věže", odečteme obsah podstavy, tedy (obsah čtverce = a*a) takže výsledně .
Dosadit do vzorce umíš jistě sama, ale pro kontrolu mně vyšlo
1)
Vypočítáme objem sloupu s šestiúhelníkovými podstavami, o výšce 3,5 m:
Pravidelný šestiúhelník je tvořen šesti rovnostrannými trojúhelníky o straně a výšce
0,1701\sqrt{3}x=\frac{650\cdot 0,1701\sqrt{3}}{1}=110,565\sqrt{3}\approx 191,5kg191,5:50=3,839\sqrt{3}$.
Obsah průřezu potrubí:
rychlost vody ?? v tvém zadání chyběla jednotka ??
Průtok vody za sekundu:
Průtok vody za hodinu:
↑ gadgetka:
Zdravím :-)
malá poznámka - ve vzorci na výpočet objemu sloupu nemá být 2*P (pouze P), že ano?
malý dotaz - jak víme, že pytel cementu je 50 kg?
Děkuji :-)
jelenko, také zdravím a moc děkuji za upozornění, pochopitelně máš pravdu - objem válce je podstava krát výška, takže se omlouvám a "hodím" tam opravu ... a s tím pytlem - jsem se chtěla původně zeptat, po kolika kg se cement v pytlích prodává a pak jsem to zkrátka riskla ... :)
Já jen technickou poznámku. Mnohem raději bych pro vyjádření obsahu podstavy viděl třeba označení . To mi přijde dost matoucí, už jen proto, že objem se vypočítá jako "obsah podstavy krát výška" nikoli jako "podstava krát výška".
↑ ttopi:
ttopíku, oki, souhlasím, to víš, zvyk je železná košile, za nás se používalo P pro vyjádření obsahu geometrických útvarů :)
ahojky prosim poradili byste my s těmito ukolama:
1. Tělesová uhlopříčka pravidelného 4-bokého hranolu svírá s rovinou podstavy úhel 68°20´. Podstavná hrana a=6,2 cm. určete objem a povrch hranolu
2.) Vypočítej objem a povrch pravidelného 5-ti bokého hranolu o podstavné hraně a=6,6cm a v=8,8cm
3.)Kolik m krychlových se vejde do nasypaného koše tvaru převráceného komolého jehlanu, jestliže strana čtvercového dna je 70cm a strana horního čtvercového otvoru je 1,6 metru?
4.)Komín tvaru komolého rotačního kužele má výšku 32metrů, průměry dolní podstavy 3,2m a 2m, průměry orní podstavy 1,7 m a 1,2 m , jaká je celková hmotnost,m je-li hustota zdiva 1600 kg . metr na -3
↑ Ivana: zase prvá? :) aspoň mi to môžeš skontrolovať prosím lebo nie som si istý či tam nemám viac chýb :)
↑ Kikča15:
pri tej 3 mi chýba aspoň výška telesa alebo strany...bez toho sa už ja ďalej nepohnem...
↑ Redvo:
:-)
1.v tom prvním příkladě se mi zdá , že máš špatně určený úhel .. jde o úhel, který svírá podstava s tělesovou úhlopříčkou viz :
3. Tam jsme se shodli , úloha není zadaná celá.
Přepočítávat se mi to nechce, ale to už tazatel s kalkulačkou zvládne , že ?
↑ Ivana: ten uhol som určil dobre, len som to zle zakreslil a nechcel sa mi to zas prepisovať :) dnes som mal birmovku a mal som tu priateľku, videl som to že to tu stojí už od druhej len ma priateľka skoro skopala keď videla že to idem počítať :) tak som si povedal že počkám do večera a potom sa do toho pustím ak to nikto nebude robiť..no a tuším sme začali obaja naraz..ale ako si povedala tak s kalkulačkou to už autor určite zvládne :) prajem príjemný zvyšok dňa ;)
prosim pomol by mi někdo vyxpočiítat tyrto dva příklady
1)Z plechu se má zhotovit otevřená nádoba tvaru komolého rotačního kužele o straně 18 cm. Průměr horní části nádoby má byt 30 cm , průměr dna 18cm. Vypočítej kolik plechu bude zapotřebí , počítá-li se s odpadem?
2)Vypočítej povrch kulového vrchlíku a objem kulové úseče, je-li poloměr koule 10 cm a výška kulové useče 6cm.
1)
minulý příspěvek jsem vymazala, přehlédla jsem, že nádoba má být otevřená, takže nanovo:
Dosaď a výsledek vynásob 1,05 - pokud má být odpad oněch 5 %.
2)
Obsah kulového vrchlíku: