Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 11. 2015 16:25

Raubbbyy
Pozice: Student
Reputace:   

Dokaz hermitovosti

Dobry den, mam za ulohu overit ci je operator A = exp hermitovsky, ma vyjst ze nieje ale neviem jak to dokazat vychadzaju mi zlozite integraly ale nemyslim si ze to ma byt tak zlozite. Dalujem za odpevede.

#2 04. 11. 2015 18:49

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Dokaz hermitovosti

↑ Raubbbyy:
Hezký den,
není náhodou jednou z vlastností právě a jen hermitovských operátorů to, že mají všechna vlastní čísla reálná? (K funcionální analýze jsem se stále ještě nedokopal, takže se třeba mýlím.)

Tedy když předpokládám, že operátor exp není hermitovský, stačí najít vlastní vektor, jehož vlastní číslo bude mít nenulovou imaginární složku, tj. budu hledat jedno šikovné řešení úlohy:
$\mathrm{e}^\psi = \lambda\psi $

Takovým hezkým vlastním vektorem by mohla být konstantní fuknce. Když si zvolím konkrétně $\psi=i$, dostanu:
$\mathrm{e}^i = \lambda i $

a po úpravě (pokud jsem nespáchal botu):
$\lambda = -\sin 1 + i\cos 1$

Tedy mám vlastní číslo s nenulovou imaginární složkou a proto exp není hermitovský operátor.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 04. 11. 2015 22:18

Raubbbyy
Pozice: Student
Reputace:   

jak viem ze zrovna $\psi = i$ je vlastny vektor toho operatoru ?

#4 04. 11. 2015 22:36 — Editoval Formol (04. 11. 2015 22:42)

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ Raubbbyy:
Tohle jsou takové nečisté triky, didakticky spíše nevhodné. Prostě jsem se snažil vymyslet nějakou funkci $\psi$, která by byla vlastní vektor, tedy:
$\mathrm{e}^\psi = \lambda\psi$
(definice vlastního čísla)

pro nějaké konkrétní číslo $\lambda$. No a napadla mě jen konstantní funkce. Konkrétně i jsem zvolil z toho důvodu, že jde o komplexní číslo s nenulovou reálnou i imaginární složkou:
$e^i = \cos 1 + i\sin 1$

Tedy vlastní číslo $\lambda$ bude muset být nutně také komplexní číslo s nenulovou reálnou i imaginární složkou.

Edit: No a to, že jsem při takové volbě nalezl vlastní číslo, je vlastně potvrzením, že $\psi$ je vlastní vektor.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Zápatí