Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobrý večer
potreboval by som pomoc s úlohou: nájdite všetky matice typu 2x3 nad také, že pre príslušné zobrazenie
platia podmienky:
a
potreboval by som hint, ako sa k tej matici dostať.
prvá podmienka je, že
druhá, že pravé strany sú násobky vektoru . no neviem sa pohnúť ďalej. za akúkoľvek radu vopred ďakujem .
Ahoj,
stačí si to rozepsat. Obecnou matici si zvol například
a zkrátka použij informace, které znáš. Daný příklad vede na nějaké parametry.
↑ Freedy:
ahoj
viem, že prvá podmienka mi dá niečo v zmysle a
len netuším, ako to zakomponovať do druhej podmienky, tá by mala dať, že
lenže je tam príliš veľa neznámych a neviem, či toto je správna cesta. ďakujem .
↑ vytautas:
ano, je to správná cesta. A problém s vícero proměnnýma by ti na mff nejspíš neměl vadit. Jelikož volná proměnná = parametr.
Zkrátka hledáš takovou matici, jejíž jádro je rovno (3,2,5)^T a obrazem libovolného vektoru je vektor t*(1,3)^T. Musí být tedy splněny obě podmínky najednou
↑ Freedy:
povedzme, že
tak si zoberiem . vtedy dostanem práve
, čiže
keď zoberiem dostanem, že
keď zoberiem , dostanem
a tak ďalej . z týchto dvoch dostanem rovnice
a tak ďalej... a takže to mám vyriešiť pre s koeficientami
atď ?
ďakujem za tvoj čas.
Ahojte, asi jsem fakt pitomá, ale vyjádřila jsem si to takto
pak jsem to vynásobila a vyšly mi čtyři rovnice, ty jsem nějak dala do dvou matic ale dál netuším.
Počet proměnných by nevadil, problém je v tom, že jsou "neznámé" i v koeficientech :/ Zkoušela jsem to počítat i pro nějaký určitý vektor, ale nikam to nevede :/
Nebylo by ještě nějaký nakopnutí ? Díky moc
↑ vytautas:
hmm, ako som si teraz všimol, rovnice pre a
sú lineárne závislé, čiže budem mať rovnice
pre nejaké riešenie
a vyriešim ich pre
, chápem správne ?
Netroufám si říct, že vaše postupy jsou špatné, nicméně mi přijdou zbytečně složité.
Dám vám dva příklady. Až je vyřešíte, dejte vědět a nastíním další postup.
1) najděte takovou matici A' typu 2×3, že platí Ker A = t(3,2,5)^T
2) najděte takovou matici A'' typu 2×3, že pro zobrazení platí
Nicméně, domácí úkoly... jsou domácí úkoly... ty vás mají donutit, si danou látku pečlivě prostudovat a přijít na řešení částečně samostatně.
↑ vytautas: jo, to bych taky ráda věděla :) právě že uplně nevím jak je vyřešit
↑ vytautas: já jsem zase dostala a právě že taky nevím jak tyto dva problémy (hlavně ten druhý vyřešit)
↑ flowergo:
toto je správný tvar, nicméně je lepší jej vyjádřit parametricky.
Nyní najdi takovou matici, která splňuje druhou podmínku. To znamená takovou matici, že zobrazení určené touto maticí zobrazí libovolný vektor do t-násobku vektoru (1,3)^T.
Nakonec stačí tyto dvě podmínky sloučit
řešila jsem tu obecnou matici krát rovnou nulovemu vektoru (jakože t=1). Kdyby t=2,3,4... 6 tak ti vyjde úplně to samé :)
↑ flowergo:
chápem, len netuším, čo si presne spravila, keď riešiš tú maticu, tak dostaneš 2 rovnice o 6 neznámych a z toho neviem ako sa pohnúť.
↑ vytautas:
v tych dvoch rovniciach si vyjadrila acko a decko pomocou tych zvysnych premennych. pokial ti to nevychadza tak nezabudni ze sme v Z sedem.
↑ flowergo:
z druhej podmienky sa dá dostať: možno to pomôže
↑ vytautas: no kdybych věděla jak to odsud dostat, tak by to pomohlo :D
pořád mám buď
a buď tam prostě mám moc různejch neznámejch (jako v koeficientech) a dosadit tam nějaké vektory nepomáhá :/ mě lingebra fakt moc nedává smysl :'(
smysl to dává dokonalý.
Stačí vyřešit obě podmínky a potom je zkombinovat.
Něco na způsob
Čísla dělitelná dvěma se zapíšou x = 2n, kde n je celé. (1)
Čísla dělitelná třema se zapíšou x = 3n, kde n je celé. (2)
Chci číslo, které je dělitelné jak dvěma, tak třema. Co musím proto udělat? musí platit jak podmínka (1) tak (2).
Prostě si vyjádřete matici A', pak A'' a dostanete obě v závislosti na nějakých paramtrech. Ty parametry se posléze zredukují, jelikož na ně budete klást více nároků při té kombinaci.
Zkus si vymyslet nějakou matici Q, jejíž obrazem v zobrazení bude vektor (t,3t)
Můžu ti dát takový hint, co třeba matice (1,3)^T nebo třeba
Ahoj ↑ Freedy:,
Dobra rada, a naviac upresni, ze tu sa pracuje v
( pre zaujimavost, kolko prvkov ma jadro a kolko ich ma obraz tohto zobrazenia?)
Dalsia otazka : je iste, ze take zobrazenie moze vobec existovat?