Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 11. 2015 12:59 — Editoval jelena (10. 11. 2015 12:19)

Hanuna2
Škola: Na Vitezne Plani
Pozice: Student
Reputace:   

Slovni uloha

Dobrý den,
je vypocet spravny? - EDIT začátek diskuse zde

Petr oznacoval hranice pozemku.Kazdych 2,5 m zapichne tyc.Najednou unese 8 tyci.Jakou celkovou drahu minimalne musi ujit,ma-li tyce polozene v jednom z rohu pozemku a pozemek ma tvar ctverce o strane 20 m?Vasek chodi pouze po obvodu pozemku.

20 m jedna strana/ 2,5 m rozestupy= 8 tyci

Tohle jsem pocitala podle obrazku,kt. jsem si nakreslil:

-prvni cesta s 8 tycema: (x=2,5m) 7x(rozda 8 tyci, vc. prvni,kt. necha na zacatku a vraci se zpet,tzn. 7x+7x=14x
-druha cesta s 8 tycema: 7x nastup (uz tyce jsou),dale 8x zasazeni tyci a cesta zpet 8x a 7x,tzn. 7x+8x+8x+7x=30x

a pak jde to same,ale z druhe strany ctverce,tzn. x 2

celkove (14+30) x 2 = 88 x 2,5m = 220m.

Ale jde to odvodit nejak normalne jen pocetne bez nakresu?

H

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 09. 11. 2015 14:23

Honzc
Reputace:   248 

Re: Slovni uloha

↑ Hanuna2:
Já tedy nevím, ale přestavoval bych si, že na straně 20 m je počet tyčí s rozestupy 2,5 m celkem 9 kusů. (20/2,5+1)

#3 09. 11. 2015 16:11 — Editoval misaH (09. 11. 2015 16:14)

misaH

↑ Hanuna2:

Ahoj.

Túto úlohu ti už riešili viacerí ľudia. Duplicity sa nemajú zakladať - čo myslíš, prečo?
Keby si aspoň napísala nejaký komentár...

Evidentne máš s pravidlami stále problém.

Mne to vyšlo ešte menej ako Cheopovi.

#4 09. 11. 2015 20:00

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Hanuna2:

Zdravím,

dobře, že jsi založila samostatná témata pro každou úlohu - viz pravidla, je to přehlednější. V tématu, kde máš hodně úloh, jsem na úvod doplnila odkaz na všechna témata, co máš (kdo bude mít zájem něco dohledat, tak snad najde).

Tato úloha je trochu nepodařená - tyčky rozmísťuje Petr, omezení chodit jen po kraji pozemku se vztahuje na Vaška :-). Budu předpokládat, že pracoval jen jeden pracovník, na kterého se vztahuje omezení a také budu předpokládat, že po umístění poslední tyčky může opustit pole v tom místě, kde je poslední tyčka. Bohužel ale pouze jedním výpočtem nemohu prokázat, že jsem našla minimální cestu, vždy zůstává dotaz - dokaž, že tato cesta je minimální.

Tak, jak počítáš, pozor na to, zda počítáš tyčky nebo mezery, to není úplně jasné. Můj postup by byl, že nejdřív dojdu okolo čtverce k protějšímu rohu a cestou zpět umístím 8 tyček, potom pokračuji zpět na stanoviště, půjdu po stejné straně na místo pro nejvzdálenější tyčku (co ještě nemám) a opět dojdu zpět na stanoviště. Až to budu opakovat pro druhou stranu, tak nemusím chodit až na protější roh, celkem ušetřím 5m, cestou nazpět nemusí úplně na závěr na stanoviště, ušetřím dalších 2,5m.

Ale také jsem uvažovala, že bych cestou tam umístila část tyček z 8, cestou zpět doplním část mezer, obdobně při následné cestě. Atd. musela bych mít postup důkazu pro nejmenší cestu.

↑ Honzc:  já mám celkem 32 tyčky po obvodu (4 v rozích a 7 na každé straně), mám to dobře? :-)

Úloha je odsud - dole, "stáhnete si kompletní zadání" zařazeno do jednoduchých rovnic, zkusím se u nich zeptat, jakou rovnici měli na mysli.

#5 10. 11. 2015 08:35

Hanuna2
Reputace:   

Dobry den,
Jelena-moc dekuju za Vase vyjadreni a komentar.
H

#6 10. 11. 2015 09:28 — Editoval Honzc (10. 11. 2015 09:30)

Honzc
Reputace:   248 

↑ jelena:
Zdravím,
já přeci netvrdím, že tyčí není 32 (buď jak píšeš ty 4*7+4=32, nebo jak píšu já 4*9-4 , které leží vždy na dvpu stranách), jenom jsem chtěl ↑ Hanuna2: ukázat, že když je 8 mezer, tak tyčí je 9.
Podle mě je řešení:

#7 10. 11. 2015 09:56

Hanuna2
Reputace:   

Graficke znazorneni je velmi dobre.
Bylo Nam receno,ze vysledek ma byt 230m,tak nevim,kde je chyba.
H

#8 10. 11. 2015 10:01 — Editoval Cheop (10. 11. 2015 12:24)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ Hanuna2:
Chyba zřejmě není nikde, těch 40 metrů navíc proti řešení od Honzc je vzdálenost, kterou
musí Vašek ujít, aby se dostal do "výchozího" bodu tj. tam kde je ta černá tyčka.(po umístění poslední tyčky)
On skončí umístěním zelené tyčky v pravém horním rohu. Aby se dostal k černé tyčce v levém dolním rohu
musí ujít ještě polovinu obvodu čtverce tj.2*20=40 m.
Celkem tedy nachodí 190+40=230 metrů.

To je tak když není jasné zadání toho co se má počítat.

Nikdo není dokonalý

#9 10. 11. 2015 11:06

misaH

↑ jelena:

Pani moderátorka.

Ak niekto prenesie úlohu, na ktorú už boli reakcie tak by bolo treba aspoň uvedené reakcie okomentovať,  nie? To sa predsa nerobí, že sa robia duplicity - keď už niekto reagoval, je to obyčajná drzosť.

Či reagujeme podľa nálady alebo sympatií?

...

#10 10. 11. 2015 12:25

jelena
Jelena

Zdravím,

↑ Hanuna2: také děkuji, do úvodního příspěvku ↑ č. 1: jsem doplnila odkaz, kde je začátek diskuse (také tak u "logické úlohy") u dalších 2 doplň, prosím, obdobně.

↑ Honzc: děkuji, já jen, zda to vidím správně.

Na e-matematiku jsem dotaz včera zaslala, uvidíme, zda odpoví, nejspíš se i tak shodneme, že zadání není dostatečně jasné (nechtěla bych dostat do testu, jak jsem viděla na nějakém jiném odkazu). Děkuji za příspěvky v tématu.

#11 10. 11. 2015 14:34

Hanuna2
Reputace:   

Omlouvam se,ze jsem zde zpusobila neprijemnosti.Rozhodne to nebylo umyslne a nechtela jsem se nikoho dotknout nebo se snad jevit drze.
Ted jsem na netu skrze zapujceny telefon.Oc me zadate,Jelena, doplnim zitra dopoledne.Pokud by to nebylo presne tak jak ma byt,predem se omlouvam.
H

#12 11. 11. 2015 22:42

jelena
Jelena

↑ Hanuna2:

Zdravím, reaguji také na PM - nakonec už šlo jen o doplnění úlohy ohledně čaje na výletě, doplnila jsem.

K samotné úloze - z e-matematiky pan Petr Husar (děkuji) poslal řešení s výsledkem 230m (je v něm počítáno, že na závěr dojde na původní stanoviště, jinak se shodujeme v cestách, jak jsem popsala v ↑ příspěvku 4:). Kolega ↑ Honzc: za spolupráci bratra ↑ Cheop: mají také stejný výsledek (jen původně neuvažoval(i) návrat, proto je cesta jiná, potom návrat doplnil(i)).

Shodneme se, že v úloze chybí poznámka o návratu do výchozího bodu a také sama nevím, zda jde nějak dokázat, že cesta je minimální (rovnici se mi také sestavit nepodařilo, ač je úloha zařazena do "jednoduchých rovnic"). Zeptám se v Zajímavých pro ZŠ. Zde označuji za vyřešené.

Zápatí