Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj ↑ pavlim18:,
Ako prvy reflex by si mohol pouzit zname vzorce
...
↑ pavlim18:,
Zda sa mi, ze mozes len najst nejaku relaciu, tykajucu sa
.
( mozes pracovat z citatelom, za podmienky ze menovatel je nenulovy)
Od kial mas toto cvicenie? Zda sa mi priliz komplikovane.
Je to z praxe. Jsem v práci (jsem světelný technik) :) a dali mi spočítat, jakou výšku C má kužel světla na stěně.
Svítidlo je umístěné na stropě, má daný vyzařovací úhel beta a nějaký daný maximální výklopný úhel=úhel mezi osou vyzařovacího úhlu a stropem (tím je omezeno řešení pro alfa na určitý interval).
Což o to. Výšku kuželu jsem spočítal, ale chci navrhnout v Excelu jednoduchý program, který by to v budoucnu počítal.
Mám toto:
Pro zadané alfa a A získám X a pro X počítám výšku kuželu. To už mám naprogramované.
Pro zadané alfa a X získám A a pro A počítám výšku kuželu. To už mám taky naprogramované.
Teď ale řeším úlohu, kdy máme zadanou výšku C kuželu, vyzařovací úhel a chci spočítat, do jaké vzdálenosti X od stěny mám umístit svítidlo a pod jakým úhlem alfa má být vyklopené , abych získal kýžený efekt na stěně (daný výškou C).
Platí tyto relace:
Z obou rovnic jsem si vyjádřil X a porovnal je, tím jsem se dostal k rovnici v úvodu této diskuze.
Vyřešením získám výklopný úhel alfa a můžu dopočítat X
Příští úloha, kterou bych také rád uskutečnil, se týká volby vyzařovacího úhlu.
Vím, že to není školní příklad, ale myslel jsem, že to bude pro někoho zajímavé jako pro mě...
↑ pavlim18:,
Ano to je skutocny problem, a je pravda, ze stredoskolske a ani vysokoskolske metody nedaju vzdy riesenie na taketo problemy.
Ale mas pravdu, ze si dal sem tvoj problem. Mozno niekto ti v tom pomoze.
Dobre pokracovanie...
Ahoj ↑ Sherlock:,
Vsak to uz aj kolega vyriesil ↑ vanok:↑ pavlim18:
No vsak pozri sem ↑ pavlim18:.
Zdravím,
pokud jde o
Teď ale řeším úlohu, kdy máme zadanou výšku C kuželu, vyzařovací úhel a chci spočítat, do jaké vzdálenosti X od stěny mám umístit svítidlo a pod jakým úhlem alfa má být vyklopené , abych získal kýžený efekt na stěně (daný výškou C).
a obrázek v ↑ příspěvku 6:, tak bez upřesnění pro A nebo B jen ze zadaného
a vyzařovacího úhlu
nejde vyjádřit X nebo alfa. Ale jde sestavit funkci
a pokud jde používat Excel (a jsou omezení pro x a po alfu), potom jde určovat vhodné výsledky umístění (i s vlivem na A, B). Alespoň tak to vidím a přesunu do praktických úloh.
↑ pavlim18: chystáš osvětlení na Noc divadel? :-) Děkuji.
↑ jelena:
Ne, Ne... :)
Jedná se o byt a nasvícení nejspíš obrazů. Ale ještě dělám nasvícení vzorků na Quadriu, kde se používají taky reflektory. Tak si myslím, že se prográmek bude hodit...
Jinak díky za názory. Zkusím popřemýšlet...
X funkcí alfa.... Musím zvolit nějaký souřadný systém, nebo se obejdu bez toho? Asi ne, co...
↑ pavlim18:
odvodíš ze vztahů 
že 
a potom
,
odsud je zápis pro
jako
(pokud jsem dobře kopírovala) a toto vložíš pro výpočet do EXCEL s nějakým rozumným krokem pro hodnoty alfa, jak skutečně můžeš měnit (třeba co 5 stupňů).
Jen pozor na vyjádření úhlu - excel nejspíš bude chtít v radiánech, tedy ještě doplnit přepočet.
Pokud máš nějakou konkrétní hodnotu pro C a betu, tak to zkusíme vložit třeba do WA, jak to bude vypadat (to jsem opravdu jen zkusmo (opraveno označení), bez ohledu na "smysl" hodnot)
↑ pavlim18:
pokud známě X, A, C, potom máš trojúhelníky pravoúhlé se známými odvěsnami, můžeš určovat tg(úhlu)=... a potom úhel jako arctg(...). To problém nebude, vit obrázek, který máš.
-----------------------------
Ale dokázat z 3 rovnic vyjádřit
, to už se mi zdá horší (ručně jsem si jen představila, co by se snad dalo dělat, ale nezkoušela jsem) - WA vyjádřil nějak tak (označila jsem
). Prakticky by to mělo být o něco jednodušší, jelikož máš jen omezené rozpětí hodnot úhlů. A také výsledek WA se dá přepsat do méně rozsáhlé formy.
Tak si ještě rozmyslí, zda potřebuješ i poslední vyjádření. A děkuji za děkuji :-)
↑ pavlim18: tak snad bychom to s kolegou WA i zvládli, když budeš potřebovat :-) Také děkuji a označím za vyřešené.
Stránky: 1